Скільки українців хочуть повернутися до СРСР

0
Скільки українців хочуть повернутися до СРСР
Більшість українців в усіх регіонах – 73% – позитивно розцінює розпад Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Однак близько 12% оцінюють цю історичну подію негативно, а ще 15% не визначилися зі своїм ставленням, пише УНІАН.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва в грудні 2022 року. Найбільша частка тих, хто позитивно оцінює розпад СРСР, на заході країни – 92%, у центрі та на сході – 71% та 65% відповідно, найменше – на півдні країни – 48%.

На півдні та сході більше тих, хто негативно оцінює розпад СРСР – 23% та 20% відповідно, також на півдні значна кількість громадян не мають однозначної думки з цього питання (29%) Соціологи зазначають, що ще 2020 року "тужили" за СРСР близько 32% респондентів, а позитивно оцінювали розпад цього утворення 49%. Негативна оцінка розпаду СРСР також переважала в південному та східному регіонах. Водночас зазначається, що на півдні та сході України станом на 2020 рік були суттєві вікові відмінності.

"Серед молодших респондентів на півдні та сході було дещо більше позитивних оцінок розпаду СРСР, а також багато тих, хто не мав однозначної думки. Серед старшого ж покоління у південному та східному регіонах туга за СРСР була невимовною. Після початку повномасштабної війни ситуація змінилася. І хоча вікова динаміка збереглася (зокрема, на півдні та сході), назагал російські ракети послабили сум за Радянським Союзом", - наголошують експерти.

У питанні щодо оцінки розпаду СРСР, а також і в майже всіх наступних питаннях, спостерігається різниця між групами респондентів з різною мовою повсякденного спілкування та різним матеріальним станом. Серед тих, хто в повсякденному житті говорить російською, позитивна оцінка розпаду СРСР також домінує, але серед них – майже на 20% більше тих, хто сумує за СРСР, аніж серед україномовних респондентів. Та сама тенденція спостерігається щодо людей з нижчим матеріальним статусом відносно більш забезпечених респондентів.

Також опитування виявило, що близько 73% українців схвалюють державне рішення про засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору. Така думка домінує в усіх регіонах. Незгодних з цим твердженням – не більш як 14% (близько 14% на півдні та 12% на сході України).

"Ще у 2020 році не було такої одностайності щодо цього заходу державної політики національної пам'яті. У квітні 2020 року близько третини громадян схвалювали це рішення, ще третина – не схвалювали, інша третина – були байдужі до цього або не мали сформованого ставлення", - наголошують соціологи.

Опитування у макрорегіонах України проводилося методом face-to-face з 13 по 21 грудня 2022 року. У ньому взяли участь 2018 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні