--> Чим небезпечна стара картопля та чи можна її їсти | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чим небезпечна стара картопля та чи можна її їсти

0
Чим небезпечна стара картопля та чи можна її їсти
Якщо картопля почала проростати, її вживання стає небезпечним для здоров'я. Можна легко отруїтися.

У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін, пише glavred.net.

Ця речовина міститься і у свіжій щойно викопаній картоплі, але там її дуже мало – від 2 до 10 мг у 100 г продукту. У такій кількості вона не може сильно нашкодити організму. При цьому свіжа картопля містить дуже багато вітамінів і поживних речовин, тому вживання її у їжу принесе лише користь.

Але у картоплі, яка зберігається взимку, уже з січня різко зменшується кількість вітамінів, натомість зростає рівень соланіну. Найбільше цієї речовини міститься біля шкірки та навколо місць, звідки ростуть паростки – там збирається 80-90% соланіну, який міститься у всій картоплині.

Однак пророслу картоплю таки можна вживати, але з нею потрібно правильно поводитися. Першочергово під час чищення потрібно зрізати товстий шар шкірки – приблизно у 2-3 мм. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем місця, з яких ростуть паростки. Самі паростки також дуже токсичні, як і місця, де картопля позеленіла.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні