З кого можуть вирости вбивці та маньяки

0
З кого можуть вирости вбивці та маньяки
Так звана тріада – набір з трьох поведінкових характеристик – була сформульована судовим психіатром Джоном Маршаллом Макдональдом та опублікована у статті "Загроза вбивства" в 1963 році. У своїй роботі він досліджував 100 пацієнтів, які погрожували вбивством (двоє пізніше реалізували свої загрози), і виявив, що в дитинстві багато з них регулярно мучили тварин, влаштовували підпали та мочилися в ліжко у віці від пʼяти років, gazeta.ua.

Саме ці три явища і стали основними предикторами серійної насильницької поведінки:

– жорстоке поводження з тваринами;

– підпал предметів або вчинення інших незначних підпалів;

– нічне нетримання сечі (енурез).

Макдональд стверджував, що ті чи інші форми поведінки дитини можуть мати певний зв'язок з насильницькою поведінкою в дорослому віці

Макдональд стверджував, що багато хто з його піддослідних демонстрували ті чи інші форми такої поведінки в дитинстві, що могло мати певний зв'язок з їх насильницькою поведінкою в дорослому віці.

Одразу варто звернути увагу, що вибірка дослідження була невеликою і не дуже репрезентативною.

Пізніше, в 1966 році, психіатри Деніел Хеллман та Натан Блекман опублікували дослідження, у якому фактично повторили дослідження Макдональда. Загалом було проаналізовано 88 осіб, засуджених за насильницькі дії або вбивства. І лише в 31 з них була комбінація з трьох рис тріади.

Також подальші дослідження показали, що ці форми поведінки насправді більше пов'язані з дитячим досвідом зневаги батьків та жорстокістю, яка була проявлена з їхнього боку.

Тож далеко не всі діти, у яких присутні риси з тріади Макдональда, стають серійними вбивцями. Так, спостерігається певна кореляція, але вона пов'язане саме з середовищем, у якому виховується дитина.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні