--> Кому не можна їсти свиняче сало | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Кому не можна їсти свиняче сало

0
Кому не можна їсти свиняче сало
Сало - це ідеальний продукт української кухні. Воно швидко втамовує голод, довго зберігається і його не потрібно попередньо готувати. А якщо додати сюди смакові якості, то цінність даного продукту складно переоцінити.

Однак лікарі переконані, що не все так просто і є категорія людей, яким краще відмовитися від сала.

Чи можна погладшати через сало і яка у нього калорійність
У 100 гр. сала міститься від 800 до 1000 кКал в залежності від виду продукту. Для порівняння - в 100 гр. торта міститься в середньому 300-350 Ккал в залежності від складу. Виходить, що сало втричі калорійніше за торт. Тоді чому дієтологи переконують, що від сала не гладшають?

Річ у тім, що на відміну від солодощів, які багаті на вуглеводи, сало на 90% складається з натуральних жирів. Саме тому в помірних кількостях воно не шкодить вашій фігурі. Крім того, з огляду на високу калорійність продукту, ви фізично не зможете з'їсти його багато.

Скільки сала можна з'їдати за один раз
Якщо говорити про те, чи можна їсти сало щодня, то так, можна. Попри високу калорійність, цей продукт сміливо можна вживати щодня, проте, в дуже обмежених кількостях. Середня норма в день на людину, яка не займається спортом - 30-40 грамів, для спортсмена - 50-70 грамів. По суті, це 2-3 бутерброда в день, не більше.

Чому в раціоні має бути сало - чим воно корисне
Якщо говорити про те, чим корисне сало, то потрібно дивитися на хімічний склад продукту.

При високому вмісті природних жирів і практично нульовому показнику вуглеводів, сало містить:

вітаміни Е і А;
калій;
мідь;
селен.
Завдяки жирним кислотам Омега-6 саме сало є ідеальним продуктом для нормалізації рівня холестерину в організмі.

Також незаперечним плюсом вживання сала вважається його користь для шкіри. Річ у тім, що природні жири підвищують тургор шкіри, іншими словами, шкіра стає більш пружною та еластичною.

Лікарі також рекомендують вживати цей продукт в разі необхідності швидко вивести з організму токсини. Після бурхливої вечірки, де було випито занадто багато алкоголю, сало виконає функцію сорбенту і допоможе вам швидше прийти до норми.

Також є думка, що сало покращує згортання крові і істотно зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань.

Лікарі рекомендують вживати сало для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту. Воно прекрасно підходить для людей з проблемами в роботі серцево-судинної системи. Також сало допоможе налагодити обмін речовин і нормалізувати роботу мозку.

Крім того, сало чудово очищає судини від холестеринових бляшок та істотно зменшує ризик розвитку тромбозу.

Також давно відома користь сала для суглобів. При гострих болях в колінах рекомендують наносити на запалений суглоб суміш розтопленого смальцю з додаванням столової ложки солі. Компрес потрібно залишити на ніч. Сіль витягне з суглоба зайву рідину, а сало зніме запалення.

Саме тому дієтологи переконані, що сало обов'язково має бути в раціоні літніх людей. Єдина умова - сало має бути свіжим. Засолене або заморожене сало в лікувальних цілях використовувати не має сенсу. Це смачний калорійний продукт, але лікувальних властивостей після засолювання або заморозки сало вже не має.

У чому шкода сала і кому воно заборонено
Лікарі не рекомендують вживати сало людям з хворими нирками. Також про цей продукт краще забути тим, у кого є серйозні проблеми з печінкою. Для людей з гострою фазою панкреатиту або холециститу сало - заборонений продукт.

Що стосується людей із зайвою вагою, то в їхньому випадку вживання сала можливо тільки після індивідуальної консультації дієтолога.

Річ у тім, що при високій калорійності продукту може статися небажаний набір зайвої ваги. Якщо ви не плануєте активно займатися спортом - не вживайте забагато сала, оскільки отримані калорії неминуче позначаться на вашій талії.

Яке сало найкорисніше
Якщо ви хочете поліпшити зовнішній вигляд шкіри або трохи зміцнити здоров'я - вживайте виключно свіже сало. Таке сало не варто ані засолювати, ані класти в морозильну камеру, оскільки його поживна цінність істотно знизиться.

Якщо говорити про те, чи корисно варене сало, то дивлячись в яких цілях ви хочете його використовувати. Якщо просто для втамування голоду - то це відмінний смачний продукт, який швидко Вас наситить. Якщо ж в лікувальних цілях - то ніякої користі в вареному салі немає і нічого, окрім зайвих калорій, ваш організм не отримає.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні