--> В Україні не хочуть приймати та обмінювати деякі долари: причина | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні не хочуть приймати та обмінювати деякі долари: причина

0
В Україні не хочуть приймати та обмінювати деякі долари: причина
Згідно з постановою Нацбанку №502, комерційні та державні банки зобов'язані приймати долари старого зразка, 1996 року випуску. Ви можете звернутись до банку із цілою стодоларовою купюрою 1996 року випуску, банк повинен обміняти таку на купюру на рівноцінну 2009 року випуску, пише ТСН.

В тому числі банки повинні обмінювати долари з незначними ушкодженнями на нові, За такий обімн потрібно заплатити встановлену банком комісію. Банк може відправити банкноти на експертизу, яка може тривати досить довго.

Насправді, на жаль, може відбуватися по-різному. Касир може без проблем здійснити обмін купюр, може відправити на перевірку, і лише після цього здійснити обмін за встановлену банком комісію. Справа в тому, що діяльність касира регламентується не лише НБУ, а й внутрішніми приписами банку. Відмовити в цій операції жоден банк не має права, хоча деякі касири відмовляються це робити.

Обмін старих доларів. Які приймають, які можуть бути проблеми
У банкнотах, випущених після 1996 року використовувалися нові технології захисту. Тому касири в банках іноді не можуть відрізнити підробки від справжніх доларів і не хочуть ризикувати.

У різних банках України обмінювати можуть доларові купюри за різноманітними ушкодженнями:

розірвані та склеєні, сильно зношені,
обпалені або пропалені, зі зміною кольору купюри,
якщо не збереглися ознаки платіжності (немає захисної стрічки, різні написи та сліди фарби / жиру тощо нанесені на ознаки платіжності банкноти).

Деякі долари можуть відправляти на перевірку та обмін за кордон, де знаходиться банк-кореспондент. Дана процедура може тривати досить довго та обійдеться від 10 до 50% від номіналу залежно від ступеня ушкодження купюр.

Після затвердження Кабміном у 2021 році стратегічних напрямів протидії відмиванню коштів на період до 2023-го, перевіряють не лише справжність купюри, а і її історію. Мета таких перевірок — переконатися, що дана банкнота не була залучена в якихось підозрілих угодах, як то наркоторгівля, торгівля зброєю тощо. Найбільше викликають купюри з проколами, дивними плямами чи надривами. Такі купюри банки зобов'язані відправити до банку-кореспондента, який є її іноземним партнером та допомагає у реалізації валюти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні