Українцям у Польщі будуть вручати повістки?

0
Українцям у Польщі будуть вручати повістки?
У мережі з’являються відео, де розповідають про ніби-то вручення повісток на заводах у Польщі. Портал InPoland уточнив інформацію в українському МЗС і наразі у міністерстві спростували інформацію про роздачу повісток своїми представниками у Польщі.

Адвокат, член комітету НААУ з захисту прав людини Дмитро Бузанов розповів, що відповідно до правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022 року (далі – Правила військового обліку), у разі виїзду з України чоловіки призовного віку зобов’язані особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до закордонної дипломатичної установи України, щоб стати на військовий облік.

Порушення Правил військового обліку карається штрафом. Однак штрафи можуть накладати керівники районних (міських) територіальних центрів комплектування, а представники дипустанов таких повноважень не мають.

Громадяни, які ухиляються від військового обліку навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період, несуть кримінальну відповідальність (штраф, виправні роботи, позбавлення волі до 5 років).

У разі наявності кримінального провадження за вказаними статтями Кримінального кодексу України відносно особи, яка знаходиться на території дипломатичної установи України, консул може виконувати доручення слідчих або судових органів України щодо громадян України, якщо це не заборонено законами держави, де перебуває військовозобов’язаний.

Юрист зазначив, що згідно зі статтею 522 КПК України керівник дипломатичного представництва чи консульської установи України має право затримати особу на необхідний строк, але не більше ніж на сорок вісім годин, і зобов’язаний надати затриманій особі доступ до отримання правової допомоги та забезпечити доставлення затриманої особи до підрозділу органу державної влади на території України, уповноваженого на тримання затриманих осіб, і повідомлення про факт законного затримання слідчому органу досудового розслідування за місцем проведення досудового розслідування в Україні. Слід розуміти, що територія дипломатичного представництва чи консульської установи України за кордоном обмежується сукупністю будівель, частин будівель та приміщень, земельною ділянкою, яка позначена на місцевості та огороджена парканом із садом та місцем для паркування, транспортними засобами, призначеними для виконання функцій дипломатичного представництва чи консульської установи.

Придатною до військової служби вважається особа, яка перебуває на військовому обліку, пройшла медичну комісію та отримала висновок цієї комісії про придатність до військової служби. Важливо: проведення медичного огляду та отримання постанови військово-лікарської комісії можливе лише на території України, повноваження вручення мобілізаційних розпоряджень, повісток на відправку тощо належать до повноважень ТЦК.
Одночасно із цим, Бузанов зазначив, що між Україною та Республікою Польщею укладений Договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах, згідно п. 7 ч. 1 ст. 61 цього Договору Республіка Польща відмовляє у видачі громадян України, якщо злочин полягає виключно у порушенні військових обов’язків.

З огляду на зазначене вище, «сприяння поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну» в разі проведення мобілізації та у воєнний час з боку дипломатичних установ може бути обмежене випадками незаконних відмов виконання своїх функцій для осіб, які є військовозобов’язаними, наприклад, у видачі чи подовженні строку дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон, постановці на консульський облік родичів, які мають інвалідність чи дітей, посвідчення підпису на заяві чи дорученні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні