З мозку однорічної дитини видалили ненародженого близнюка

0
З мозку однорічної дитини видалили ненародженого близнюка
Нове дослідження докладно описало незвичайний випадок ненародженого близнюка, виявленого в мозку однорічної дівчинки в Китаї. Хоча цей випадок надзвичайно рідкісний, це не вперше, коли про нього повідомляється у медичній літературі, пише ТСН.

Лікарі Фуданського університету в Шанхаї пояснили, що у дівчинки збільшена голова та проблеми з моторикою. Комп'ютерна томографія її голови показала, що її мозок був стиснутий і мав місце накопичення рідини, викликане значним зростанням, яке можна було виявити в мозкових шлуночках.

Подробиць в історії хвороби мало, але в ньому описується, що було проведено хірургічне видалення, що виявило рідкісний випадок "внутрішньошлуночкового плоду-в-плоді". Іншими словами, плід ненародженого близнюка дитини знаходився всередині її черепа. Крихітна фетиформна маса відростила верхні кінцівки і навіть пальцеподібні виступи, але залишилася вкрай нерозвиненою.

Вважається, що подібні випадки "плід усередині плода" відбуваються на дуже ранніх стадіях вагітності двійнятами, коли скупчення клітин, що діляться, утворене заплідненою яйцеклітиною, зване бластоцистою, не може належним чином відокремитися. В результаті один із ранніх ембріонів покривається іншим. Ув'язнений у реплікаційні клітини іншого близнюка, він може розвиватися, але залишається "живим" завдяки кровопостачанню близнюка.

"Сполучені частини розвиваються у передній мозок плода-господаря та обволікають інший ембріон під час складання нервової пластини",- кажуть спеціалісти.

Незрозуміло, як однорічна дівчинка відновилася після важкої операції, оскільки історія хвороби дуже коротка.

Випадки "плід у плоді" надзвичайно рідкісні. Найбільш надійні цифри припускають, що вони відбуваються на кожні 500 000 народжень, хоча неясно, як було підраховано це число. Здебільшого ненароджений плід знаходиться в тілі живої дитини, тому вкрай рідко можна виявити, що воно впливає на мозок.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні