--> Українці мають повернути грошову допомогу Польщі? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Українці мають повернути грошову допомогу Польщі?

0
Українці мають повернути грошову допомогу Польщі?
У Польщі заявили, що від початку повномасштабної війни росії проти України, приблизно 2 мільйони злотих було виплачено українським громадянам неправомірно, тож цю допомогу, яку ZUS виплатив біженцям після того, як вони залишили Польщу, хочуть повернути, пише ТСН.

28 січня набули чинності зміни до закону про допомогу громадянам України, згідно з якими виплати сім’ям з України припиняються, якщо вони виїжджають за межі Польщі на понад 30 днів.

За місяць дії нової норми Закону про допомогу ZUS призупинив виплату допомоги приблизно 3200 громадянам України, бо ті порушили законодавство країни і виїхали на понад місяць.

"Якщо ці люди повернуться до Польщі протягом 30 днів від дати виїзду, вони не втратять законність свого перебування в Польщі та виплату допомоги буде відновлено. Утримання платежу одразу після дня від’їзду на підставі зміненого акту дозволило нам уникнути переплати допомоги", – пояснює речник ZUS Павел Жебровський.

Раніше ж діяло положення, згідно з яким ZUS отримував інформацію про дату закінчення терміну перебування в Польщі. Тому інформація про виїзд була надана не раніше, аніж через місяць після перетину кордону. Таке рішення призвело до численних випадків "безпідставних переплат" біженцям з України, бо ті не поверталися до Польщі за 30 днів.

"Платіжні органи, зокрема Установа соціального страхування, не знаючи про від’їзд особи, виплатили їй допомогу, на яку вона фактично не мала права. Лише згодом вони отримали інформацію від прикордонників, що ця особа заднім числом втратила право на легальне перебування", - пояснили у ZUS.

Наразі вже вилучено 35,3 тис. злотих і перевірки тривають.

"ZUS послідовно виносить подальші рішення щодо неправомірно зібраних пільг і зобов’язує бенефіціарів повернути їх", – каже Павел Жебровський.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні