Як з'явилося гасло «Слава Україні»

0
Як з'явилося гасло «Слава Україні»
"Слава Україні!" - гасло, яке цього тижня розлетілося усіма соцмережами після розстрілу українського військовополоненого російськими окупантами. Насправді цей слоган має давню історію, пише УНІАН.

Його використовували ще понад 100 років тому. Спершу - борці за незалежність України, потім - патріотично налаштовані громадяни вже у вільній Україні, нині - це головне гасло українців, розповіла кандидатка історичних наук Аліна Понипаляк.

За її словами, це гасло набуло широкого вжитку на початку 20 століття. Гасло "Слава Україні - Героям слава!" пов'язане з боротьбою за нашу державність.

"Найвідоміший факт, коли вперше було вжито це гасло, - це в березні 1919 року у Львові. Тоді студенти й інші українці, які виступали проти польського уряду, активно використовували ці слова", - каже Поняпаляк.

А далі, продовжила вона, це гасло стало загальноприйнятим в УНР, протягом всього 20 століття - як революційне гасло. Згодом - для прославлення нашої країни та державності.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні