Відмова у підвищенні пенсій: чому українцям не роблять перерахунок за стажем

0
Відмова у підвищенні пенсій: чому українцям не роблять перерахунок за стажем
Українцям пояснили, чому багатьом пенсіонерам не роблять перерахунок за стажем, пише видання На пенсії.

"Я пішов на пенсію за віком у 2015 році, маючи 40 років стажу. Після цього продовжував працювати ще шість років. Запитав у місцевому Пенсійному фонді, чи маю право подати заяву на перерахунок пенсії, але мені відмовили", - поцікавився мешканець Полтавської області.

У відповідь на це йому роз'яснили, що людина, яка працювала після призначення пенсії, має право на перерахунок кожні два роки. Це передбачено частиною 4 статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

При цьому зазвичай для того, щоб зробити перерахунок пенсії за стажем, потрібно написати відповідну заяву. Це можна зробити не раніше ніж через 2 роки з моменту призначення або останнього перерахунку пенсії. Проте у 2017 році до законодавства було внесено зміни, виходячи з яких заяву можна не писати.

Таким чином, у березні щороку Пенсійний фонд перевіряє право працюючих людей на відповідний перерахунок пенсії та робить його автоматично з 1 квітня, навіть якщо заява не надавалася.

"Отже, якщо ви продовжували працювати і раніше не зверталися за перерахунком, то його могли робити автоматично у 2018-му, 2020-му та 2022 роках. Можливо, на сьогоднішній день усі ваші додатково відпрацьовані періоди вже враховані у стаж без вашої участі. У такому разі подавати заяву на перерахунок пенсії немає необхідності, про що говорять у Пенсійному фонді. Рекомендуємо просто уточнити, чи справді всі періоди вашої роботи враховані у стаж", - йдеться у повідомленні.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні