--> Українців попередили про загрозу із космосу: що сталося | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Українців попередили про загрозу із космосу: що сталося

0
Українців попередили про загрозу із космосу: що сталося
Профільні фахівці роз'яснили орієнтовну причину величезного спалаху, який бачили мешканці Київської області вночі 19 квітня.

Як розповів заступник начальника Головного центру спеціального контролю (входить до складу державного космічного агентства) Ігор Корнієнко, ця подія, ймовірно, пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, пише ТСН.

"Ми вважаємо, що цим космічним тілом міг бути метеорит, який залетів, нагрівся і на певній висоті вибухнув. Все це було зареєстровано нашими засобами. Але додам, що версія про метеорит — це припущення, — каже Ігор Валерійович. – Ми не можемо відповісти на питання про його розмір та про те, на якій висоті це сталось, але можемо сказати про факт вибуху. Також ми визначили його параметри. Подія сталась о 21.57 за київським часом, це був момент вибуху. Разом з тим є інформація про те, що хтось чув вибух пізніше, після 22-ї години. Швидкість поширення хвилі 330 м\с., тому людина, яка знаходиться за 100 км, могла почути це через 5 хвилин. Треба розуміти, що швидкість поширення звуку не така велика, як швидкість поширення світла, тому світло побачили майже всі одночасно, а момент вибуху хтось не почув, бо був дуже далеко, а хтось почув пізніше".

Які руйнування може спричинити
До цього Ігор Корнієнко додає, що якщо метеорит малого розміру, то при вході в атмосферу згорає на великій висоті: "Якщо великого розміру – йому треба для згорання більше часу. Коли нагрівається до певної температури, то вибухає і дрібні частинки теж згорають, не долітаючи. Інколи метеорит може впасти на землю. Якщо казати про 2013 рік, то був факт падіння Челябинського метеориту (спричинив руйнування, пошкодив вікна в будинках та поранив росіян – ред.). Він був дуже великим, вибухнув на висоті 30 км. До речі, наш центр теж зареєстрував його падіння, хоча до Челябинська від нас — тисячі кілометрів".

Водночас Ігор Корнієнко не виключає, що на українську територію могли впасти і залишки цього (нинішнього) міжпланетного тіла. Але станом на ранок 20 квітня офіційної інформації про руйнування внаслідок падіння невідомого космічного тіла поки не було зареєстровано. Хоча, як стає зрозумілим зі слів фахівця, пошкодження можливі, а їхній масштаб напряму залежить від розміру того, що летить з космосу.

Поки без жертв
"Наш центр надав інформацію у всі державні органи, а вони вже повинні з’ясовувати, чи є ці залишки, чи їх немає. Теоретично можуть бути, інколи внаслідок падіння утворюються воронки. Станом на зараз немає інформації, що хтось постраджав. Можу додати, що якщо люди чули вибух, то це могла бути умовна невелика висота", — каже Ігор Корнієнко.

На запитання про те, чи можливі ще падіння метеорітів, фахівець каже так: "Звичайно, можливі. Космічні тіла рухаються. На навколоземній орбіті обертається понад 20 тисяч об’єктів, які віднесені до космічного сміття та періодично потрапляють у атмосферу".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні