Собаки можуть заражати людей грипом: що треба знати

0
Собаки можуть заражати людей грипом: що треба знати
Вчені дослідили, що що "собачий грип", який походить від пташиного, наближається до здатності заражати людей, пише ТСН.

Варіант пташиного грипу H3N2 вперше інфікував собак приблизно 2006 року. Відтоді вірус утвердився серед собак і перетворився на форму пташиного грипу, адаптовану для ссавців.

Зазначається, що пташиний грип дуже заразний і смертельний для пернатих, але раніше не було доведено, що вірус може передаватися від людини до людини.

Проте вчені вже давно стурбовані тим, що якщо вірус пташиного грипу зміг утвердитися у виді ссавців, то він міг би перетворитися на штам, який може передаватись від ссавця до ссавця, включно з людьми.

Фахівці з пташиного грипу Китайського сільськогосподарського університету провели дослідження, в межах якого зробили аналізи мазків понад 4000 собак. Вчені встановили, що зараз вірус демонструє ознаки кращої здатності розпізнавати рецептори людських клітин, а також підвищену здатність до реплікації у клітинах людини.

Команда вчених зазначила, що собаки можуть бути тими видами, які подолають значну анатомічну прірву між птахами та людьми.

"Наші результати показали, що ікла можуть слугувати проміжними продуктами для адаптації вірусів пташиного грипу до людей", – вказують фахівці.

Так, вчені навмисно інфікували в лабораторії шість собак кожним із шести відомих штамів собачого грипу H3N2. Внаслідок цього всі собаки мали погане самопочуття. Найважчими симптомами були висока температура, чхання та кашель.

За оцінками британських експертів, що дослідження було проведено добре та дозволяє зрозуміти, яку роль можуть відігравати домашні собаки як потенційний нульовий пацієнт для майбутнього спалаху "собачого грипу".

Завідувач кафедри ветеринарної медицини в Кембриджському університеті професор Джеймс Вуд сказав – "досить ясно", що штам пташиного грипу H3 тепер еволюціонував у специфічний для собак вірус.

"Схоже, що вірус не становить особливої тривожної загрози здоров’ю собак – можна більше хвилюватися щодо довгострокового потенціалу пандемії в інших видів, наприклад у людей", – зауважив Вуд.

Професор вірусології в Університеті Редінга Ян Джонс сказав, що китайське дослідження надає докази того, що вірус "повзає" до людини. Він вважає, що завдяки низці поточних мутацій вірус "собачого грипу" може заразити людей. Однак наразі немає доказів чи зареєстрованих випадків цього.

Автори дослідження попередили, що в людей немає імунітету до сімейства вірусів грипу H3. Окрім того, антитіла від зроблених щеплень проти штамів грипу не працюватимуть проти "собачого грипу".

Водночас Джонс вважає це малоймовірним і сказав, що може існувати певний захист від хвороб, навіть якщо не від інфекції, як це було помітно під час пандемії коронавірусу.

Автори дослідження та незалежні вчені заявили, що ще зарано запроваджувати будь-які обмеження на діади людина-собака. Водночас професор Джонс сказав: "Було б непогано, якби експрес-тести на "собачий грип" вчасно додали до інших сучасних діагностичних засобів".

Нагадаємо, вчені виявили новий варіант коронавірусу "Арктурус". Він в 1,2 раза заразніший, ніж близький до нього штам "Кракен."
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні