--> Українців попередили про віруси, які загрожують через підрив Каховської ГЕС | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Українців попередили про віруси, які загрожують через підрив Каховської ГЕС

0
Українців попередили про віруси, які загрожують через підрив Каховської ГЕС
Після підриву російськими злочинцями Каховської ГЕС та витоку мільярдів кубометрів води низка фахівців попередили про ризики спалаху хвороб, які є наслідками повеней.

Як з’ясувалося, перша фіксація таких захворювань можлива вже цього тижня. Про це розповіла авторитетна епідеміологиня, експертка МОЗ України з напрямку епідеміології Наталія Виноград, пише ТСН.

"Ризики я оцінюю, як надзвичайно високі, - каже Наталія Олексіївна. - Це не регіональна проблема, а абсолютно державна. Надзвичайна ситуація, яка співпала з періодом ризику зростання захворюваності на групу кишкових інфекцій. Якщо на проблему з гепатитом А вийдемо через місяць або пізніше, то зараз у нас може бути низка бактеріальних інфекцій. Друге – низка вірусних інфекцій та паразитарні інфекції. В народі останні більш відомі як глисти. Є розмивання ґрунтів, в яких є так звані геогельмінти. В разі таких ситуацій, яка сталася, обов’язково буде зростання ймовірності ризику зараження. Причина – забруднення води патогенами, відсутність питної води у населення".

За словами професорки, основний ризик пов’язаний із водою.

"Кишкова група інфекцій буде обов’язково. Друге – розмивання кладовищ, поховань людей, тварин. Звідти може з’явитись теж ціла низка патогенів", - каже епідеміологиня.

Вона підкреслює, що якщо на першому місці в переліку небезпек є вода, то на другому - немиті продукти або миті водою невідповідної якості, без термічного оброблення.

Коли з’являться перші хворі
На запитання про те, скільки часу зазвичайминає від такої надзвичайної події до фіксації перших випадків захворюваності, Наталія Виноград відповіла нам так:

"Це залежить від інкубаційного періоду, від того, яке це інфекційне захворювання. Від однієї доби до 45 днів. Є таке поняття як каскадність інфекційних захворювань у разі водних епідемій. 45 днів інкубаційний період гепатиту А, півтора місяця. Але перед тим будуть астровіруси, ротавіруси, ще раніше – норовіруси, купа ентеровірусів. У дітей будуть скоріше, ніж у дорослих. Два-три дні - і можуть з’явитися".

Історичних паралелей майже немає
За прогнозами Виноград, епідемії через повінь не буде, але будуть епідеміологічні ускладнення. "Тобто спалахова захворюванність", - каже експертка.

За словами Виноград, враховуючи те, що зараз коїться на Херсонщині, де є поєднання інфекційної загрози з обстрілами та мінно-вибуховою небезпекою, складно навіть провести якісь історичні паралелі.

"Такої масивності ураження території з таким поєднанням осередків загроз одночасно – інші народи такого не знають", - резюмувала фахівчиня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні