Кого з українців не можуть мобілізувати під час воєнного стану

0
Кого з українців не можуть мобілізувати під час воєнного стану
Україна продовжила воєнний стан до 18 серпня 2023 року, що означає, що загальна мобілізація продовжується. Однак, серед чоловіків від 18 до 60 років є ті, які не підлягають призову.

Про це пише Обозреватель.

Питання щодо мобілізації в Україні, яка оголошена у зв'язку з повномасштабною війною, регулює Закон "Про військовий обов'язок та військову службу".

Існує кілька категорій чоловіків, які не можуть бути призвані на військову службу. Зокрема:

– Особи, яких визнано непридатними для виконання військової служби за станом здоров'я, або обмежено придатними.

– Особи, на яких раніше були накладені вироки позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення злочину незначної або помірної тяжкості, включаючи звільнення від відбування покарання.

– Особи, які працюють у державних органах влади, на критично важливих підприємствах та організаціях.

– Українці, які є опікунами та займаються доглядом за особами, які потребують постійного піклування.

Не підлягають мобілізації особи, які виховують дітей, включаючи як чоловіків, так і жінок. Насамперед йде мова про батьків, у яких є троє або більше неповнолітніх дітей. Щобільше, одинокі батьки, які виховують або є опікунами неповнолітніх, також не підлягають призову на військову службу.

Також чоловіків призовного віку не мобілізують у таких випадках:

Якщо вони мають на вихованні неповнолітню дитину з інвалідністю підгрупи А або інвалідністю III-IV групи.

Якщо вони мають на вихованні повнолітню особу віком від 18 до 23 років з інвалідністю I чи II групи.

Особи, які втратили близьких родичів на війні або які вважають їх безвісти зниклими, також не можуть бути мобілізовані. Під близькими родичами розуміються: чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, повнорідний або неповнорідний брат чи сестра.

Здобувачі освіти, такі як студенти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, не підлягають загальній мобілізації. Виняток становить перехідний період студентів, коли вони завершили один рівень освіти й вступають до вищого навчального закладу знову.

Військовозобов'язані особи, які займаються доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною або батьками, а також ті, у кого дружина (чоловік) є особою з інвалідністю, або які мають батьків з інвалідністю I чи II групи.

Особи, які мають відстрочку, також звільняються від призову.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні