У Німеччині розслідують зґвалтування українки військовими рф

0
У Німеччині розслідують зґвалтування українки військовими рф
Випадок стався у перші тижні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, коли російські війська увійшли до одне населених пунктів під Києвом.

Про це повідомляє DW, передає 1news.

У ФРН розслідують зґвалтування українки російськими військовими. У понеділок, 26 червня, стало відомо, що до федеральної прокуратури Німеччини подано заяву про зґвалтування, датовану 22 червня. Серед підозрюваних – двоє російських солдатів і два високопоставлені воєначальники.

Зазначається, що заяву від імені постраждалої подали адвокати правозахисної організації Європейський центр конституційних прав та прав людини (ECCHR) спільно з Українською юридичною консультаційною групою (ULAG). Проти одного з підозрюваних українська влада раніше розпочала заочне судочинство.

Як відомо, випадок стався у перші тижні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, коли російські війська увійшли до одне населених пунктів під Києвом. Двоє солдатів РФ увірвалися до будинку української родини. Вони застрелили чоловіка та кілька разів зґвалтували дружину. Згодом їй та її синові вдалося втекти до Німеччини.

За словами Андреаса Шюллера із ECCHR, який допомагав подати заяву, в українському законодавстві є прогалини: злочин проти людяності не карається, та законодавство України не визнає відповідальності вищих осіб.

“Це означає, що начальники не несуть відповідальності за злочини проти людяності, вчинені підлеглим, навіть якщо вони знали або повинні були знати про ці дії, але все одно не запобігли їм”, – заявив він.

Тобто українські судові органи можуть провести розслідування лише щодо двох солдатів, які обвинувачуються у вбивстві та зґвалтуванні. Але притягнути до відповідальності їхніх командирів згідно із законами України складно. Таким чином, між рядовими солдатами та підозрюваними серед командування виникає “сіра зона”.

“Вони повинні отримати ордери на арешт, щоб цих людей, якщо їх упіймають, могли б судити в Німеччині чи іншій третій країні”, – заявив Шюллер.

Як зазначив експерт з міжнародного кримінального права в Amnesty International Олександр Шварц, зараз такі держави, як Німеччина, мають настільки ефективні механізми судового переслідування, що вони майже навіть більш ефективні, ніж міжнародні кримінальні суди, саме тому справа про зґвалтування українки опинилась у німецькому суді.

Нагадаємо, в Україні розслідують понад 170 випадків сексуального насильства окупантів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні