Військкомати видають накази з’явитися усім чоловікам: що робити

7
Військкомати видають накази з’явитися усім чоловікам: що робити
В Україні від початку 2023 року діють нові правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Крім того, у квітні влада дозволила вручати повістки та викликати чоловіків у військкомат незалежно від місця такого обліку.

Про це пише Обозреватель.

Останнім же часом Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) почали видавати накази з викликом на перевірку даних усіх чоловіків, які не отримали повістку або стоять на обліку в іншому районі.

Зауважимо, що загальна мобілізація в Україні відбувається відповідно до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а працівники ТЦК керуються законами в межах законодавчих норм про центри комплектування.

У червні ТЦК почали видавати накази, вимагаючи від усіх військовозобов’язаних чоловіків, які вже отримали повістки або мобілізаційні розпорядження, з’явитися до них. До прикладу, в наказі начальника Оболонського ТЦК у Києві полковника Олексія Привали від 19 червня 2023 року йшлося, що всі чоловіки незалежно від того, чи стоять вони на обліку в цьому Центрі, мають з’явитися без повістки для уточнення даних.

Наприкінці документа вказувалося, що ухилянти від виконання цього наказу нестимуть відповідальність згідно із законодавством України – за ст. 336 Кримінального кодексу. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років у разі ухилення від мобілізації.

"У разі неявки до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки без поважних причин вас буде притягнуто до відповідальності згідно з законодавством та передано для розшуку, затримання і доставлення до ТЦК і СП органами Національної поліції", – попередив полковник Олексій Привала.

Адвокатка Марина Бекало пояснила, що документ у частині оповіщення про виклик військовозобов'язаних у ТЦК не відповідає порядку, передбаченому чинним законодавством, та не зобов’язує з’явитися за таким наказом до цього центру комплектування.

За її словами, ст. 22 закону про мобілізацію передбачає обов’язок громадян з’явитися до ТЦК у терміни, зазначені в отриманих ними документах: мобілізаційних розпорядженнях і повістках.

"Тобто громадянин має з’явитися до ТЦК у разі отримання ним документу про виклик, а не прочитати десь в оголошенні, розміщеному на паркані або в парадному свого будинку", – заявила правозахисниця.

Постанова Кабінету міністрів №1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки.

"Тобто така повістка є документом про виклик, який породжує обов’язок з’явитися до ТЦК у разі дотримання правильності її оформлення та порядку її вручення", – роз’яснила Марина Бекало.

Постановою №1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов'язаним, а саме: вручення під їхній особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 постанови).

Крім цього, рішенням Верховного Суду в справі №759/5435/16-к від 28 січня 2020 року передбачено, що належне вручення повістки може бути тільки особисто під підпис, а ніяким іншим способом.

Водночас Марина Бекало додала, що оповіщення також може бути реалізоване через роботодавця. Тоді він бере на себе обов’язок сповістити про це свого працівника. Роботодавець має винести відповідний наказ на підприємстві (установі чи організації), вручити працівнику повістку про виклик до ТЦК і забезпечити його явку, а потім відзвітувати ТЦК про здійснення всіх цих заходів (пункт 47 постанови).

"Іншого порядку вручення повісток, зокрема шляхом розміщення оголошення в публічних місцях, законодавством не передбачено. Тобто розміщення такого наказу не є законним способом оповіщення військовозобов'язаних і, відповідно, не несе за собою жодних правових наслідків для військовозобов'язаних у разі неявки до ТЦК", – стверджує адвокатка.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кому трусити ,влада створила війну і нищить населення обох країн
Відповісти
Пусть эти дармоеды указывают и приказывают военным!. Какое их сраное собачье дело к гражданским?
Сидят уроды отожратые все, при бабок, при всяких проекциях, - Але вон больное...
Мрази
Ну а народ просто безмозглая масса идиотов...
Відповісти
Если бы сюда пришла русня, адвокатутка лежала бы в расстрельной яме вместе с хитрожопыми, прячущимся за мамину юбку и липовое плоскостопие. Все военнообязанные должны были явиться в военкоматы не позже 10 дней после введения военного положения объявления мобилизации. Сами явиться, а не ждать повестку или ныть что их неправильно оповестили.
Відповісти
От ще знаходяться Zoмбі, які досі вірять в такі казочки від телемарафону.
Відповісти
То розраховано на лоха: раптом сам прийде. Насправді такі розпорядження є юридично нікчемними, адже обов'язок прийти до тцк створює тільки особисте отримання повістки.
Відповісти
То розраховано на лoxa: раптом сам прийде. Адже обов'язок прийти до тцк створює тільки особисте отримання повістки.
Відповісти
Не розписался знач не призван)) ВР отправляйте на службу своих спиногризиков, хватит им сидеть в тепле и наслаждаться жизнью без заботна, пускай идут и приносят пользу! Бизнеса их подождут..))
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні