В яких випадках можна не пропускати машину з «мигалкою»

0
В яких випадках можна не пропускати машину з «мигалкою»
Проблискові маячки зазвичай розміщені на службових автомобілях "швидкої", правоохоронців і рятувальників. Миганням вони сигналізують, що автівку потрібно пропустити під час руху на екстрений виклик. Однак є випадки, коли робити це зовсім необов'язково.

Про це розповіли на сайті для водіїв Autodriver.

Якими бувають спецсигнали
Кожен проблисковий маячок має свій колір і призначення
:

синій колір - поліція та інші екстрені служби
червоний колір встановлюють додатково до синього маячка. Він має найвищу пріоритетність.
зелений використовують у машинах, які їдуть в колоні та замикають її
білий - "мигалка" інкасаторських служб
помаранчевий, іноді жовтий - комунальні служби чи машини, які перевозять великогабаритні та/або небезпечні вантажі
Зазначимо, що два останніх кольори мають лише позначальний характер. Тобто пропускати такі автівки непотрібно.

Екстрені служби можуть також використовувати звукові сигнали та різного типу сирени. Автомобілі з ними точно потрібно пропускати на дорозі.

Може бути навіть так, що на машині не горять світлові маячки, а лунає лише сирена. Це знак, що транспорт все одно потрібно пропустити.

Як потрібно діяти водіям
Якщо позаду вас видніється синій проблисковий маячок і чути сирену, ви повинні пропустити авто. Цей транспортний засіб може ігнорувати світлофор і регулювальника, якщо він є.

У випадку якщо ви бачите червоний проблисковий маячок, притисніться до узбіччя та повністю зупиніть свій транспортний засіб. Червоний сигнал використовується в найбільш невідкладних випадках.

А якщо їде машина з помаранчевим проблисковим маячком, то водій цивільного транспортного засобу не повинен перешкоджати роботі автомобілів з включеними маячками такого кольору.

Які штрафи за порушення
Якщо водій порушить правило про необхідність пропустити оперативний автомобіль, його можуть оштрафувати згідно з частиною третьою статті 122 КУпАП.

За подібне порушення можна заплатити штраф розміром 680 гривень. Однак трапляються випадки, коли екстрену службу пропустити неможливо, наприклад, затор. У такому випадку штраф не випишуть.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні