Яке свято 23 липня: що цього дня вважається гріхом та що не можна робити з водою

0
Яке свято 23 липня: що цього дня вважається гріхом та що не можна робити з водою
23 липня в православній церкві - день пам'яті Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської Лаври. У народному календарі цей день називається Антоній Громоносець.

Про це пише Уніан.

23 липня 2023 - яке завтра церковне свято та дата за новим стилем
Антоній Печерський народився в 983 році, в місті Любеч, під Черніговом. Ще в юності він вирішив присвятити життя Богу. У "Повісті временних літ" сказано, що Антонія в мирському житті звали Антипа. Він вирушив на Афон, прожив там кілька років і прийняв чернечий постриг з ім'ям Антоній. Пізніше ігумен Афонського монастиря відпустив Антонія додому - щоб той поширював християнську віру на рідній землі.

Антоній оселився в печері на Берестовій горі біля Дніпра. Слава про ченця дійшла до Києва та інших міст - до Антонія приходили за благословенням і порадою, і поступово навколо почали збиратися послідовники. Першими учнями були Никон і Феодосій. Коли їх було 12, вони викопали велику печеру з келіями і церквою і стали там жити. Це був початок Києво-Печерської Лаври. З ченцями Антоній залишив ігумена, а сам пішов в нову печеру і став жити як самітник. Але і там до нього стали підселятися послідовники - так були засновані Ближні та Дальні печери. Трохи пізніше під Дальніми печерами була побудована дерев'яна церква на честь Успіння Божої Матері.

Преподобний Антоній Печерський мав дар прозріння і чудотворення - він передбачав події й лікував хворих. Його мощі знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Святого Антонія згадують 23 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати його будуть 10 липня.

Народні прикмети на 23 липня
За прикметами дня судили про погоду найближчим часом:

роси немає вранці - ввечері піде дощ;

сильний грім в цей день - до сильної зливи, а глухий грім - до затяжного і тихого дощу;

верхівка берези пожовкла - осінь буде ранньою.

У народі 22 липня - свято Антонія Громоносця. У цей день зазвичай бувають грози.

23 липня - що сьогодні не можна робити
Багато заборон цього дня пов'язані з водою:

заборонено сваритися і кричати - це гріх;

не можна кидати у воду сміття і лаятися біля води;

не варто розповідати про свої плани - не вдадуться.

Забороняється носити брудний або несвіжий одяг - це до хвороб, а також цього дня не перуть і не прибирають. Поганою прикметою вважається допивати воду за кимось, особливо за дітьми.

Що можна робити 23 липня
23 липня моляться преподобному Антонію - просять у святого миру, зцілення від недуг, розради в печалі. Перед молитвою обов'язково належить вмитися - вважається, що вода в цей день має особливу силу.

Також 23 липня потрібно обов'язково викупатися та надягти чистий одяг - це захистить від недуг на цілий рік. У цей день добре брати шлюб - всі союзи будуть щасливими і під захистом святого.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні