22 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

0
22 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
22 липня в православній церкві згадують священномученика Панкратія, єпископа Тавроменійського і священномученика Кирила, єпископа. У народному календарі - Панкратій і Кирило, Панкратій Ягідник.

Про це пише УНІАН.

22 липня 2023 - яке завтра церковне свято та дата за новим стилем
Панкратій народився в Антіохії, за часів Ісуса Христа. Його батько знав апостолів Христа і виховував сина в християнських традиціях. Після смерті батьків Панкратій пішов жити відлюдником в Понтійські гори і провів там багато років в печері. Пізніше він зустрів апостола Петра і разом з ним вирушив в Антіохію, а потім в Кілікію - там Панкратія висвятили в єпископи Тавроменії на Сицилії.

Святитель протягом місяця звів храм в Тавроменії та зміг навернути в християнство майже всіх жителів. Головою громади Панкратій був багато років, але язичники, дізнавшись про його подвиги, напали на нього і забили камінням. Мощі святого знаходяться в Римі, в храмі на його честь.

***

Кирило жив в III столітті, за часів правління імператора Діоклетіана і Максиміліана, коли християни піддавалися жорстоким гонінням. У немилість впав і Кирило, від якого вимагали відректися від Христа. За відмову чоловіка кинули в темницю і після довгих тортур веліли спалити. Але на загальний подив полум'я не заподіяло шкоди святому. Багато свідків цього прийняли християнство. Навіть сам імператор не зміг стримати здивування і велів відпустити мученика.

Кирило вирушив на острів Крит і став там служителем церкви, а потім був висвячений в єпископи Гортини. Святий довгі роки проповідував і багатьом допоміг прийняти християнство, за що його і стратили.

Святих Панкратія і Кирила згадують 22 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 9 липня.

Народні прикмети на 22 липня
Прикмети цього дня говорять про те, якою буде осінь і зима, а також погода найближчим часом:

чорниця ще не дозріла - осінь буде холодною;

павук плете павутину поруч з житлом - до гарної погоди;

тьмяні зірки - чекай на грозу;

великий урожай ягід в лісі - до морозної зими;

місяць темний - до кінця липня йтимуть дощі.

У народі 22 липня - свято Ягідник, Чорничний день, Панкрат і Кирило. В цей час намагалися зібрати якомога більше цілющої ягоди, заготовити її на зиму і з'їсти.

22 липня - що сьогодні не можна робити
У цей день забороняється:

важко працювати;

лихословити - невдачі будуть супроводжувати весь рік;

починати нові справи - в них чекає невдача;

відмовляти в допомозі - можеш незабаром опинитися на місці прохача;

давати гроші в борг - не відмовляйте, але перенесіть на інший день.

Категорично 22 липня заборонено лаятися, особливо з близькими - вважається, що це до порожнього гаманця і злиднів. Не варто розповідати про свої сни, особливо про погані - це до проблем.

Що можна робити 22 липня
Святим Кирилу і Панкратію моляться про здоров'я, благополуччя, просять про красу.

Цього дня наші предки збирали огірки з першого врожаю і йшли в ліс за чорницею. Вважається, що чорниця, зібрана 22 липня - особливо цілюща. З неї готують пироги і вареники, якими пригощають близьких, сусідів або несуть до церкви як милостиню. Вважається, що чим більше чорниці з'їси цього дня - тим більше здоров'я і краси додасться.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні