Що не треба говорити у військкоматі

6
Що не треба говорити у військкоматі
Серед співробітників, які вручають повістки, здебільшого саме військові з бойовим досвідом, які через стан здоров'я не можуть бути на передовій – це бійці після тяжких поранень.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН Марічки Кужик.

Одесит Валерій Нечепуренко, який мав найпоширенішу у місті професію – моряк, щойно почалася повномасштабна війна, взявся за зброю.

"Тоді й мови не було про виїзд за кордон морякам, крім того, ворог уже намагався зайти з Миколаївщини, вони планували брати Одесу в оточення, тому вирішив іти на фронт", – каже Нечепуренко.

28-річний Валерій оволодів навичками навідника і став командиром бойової машини. Пройшов горнило боїв на Донеччині та Харківщині.

Під час звільнення Харківщини й отримав тяжке поранення – ворог обстріляв підрозділ "Градами" і молодий військовослужбовець залишився без селезінки та однієї нирки. Лікарі визнали його обмежено придатним до служби. Валерій погодився на переведення до обласного центру комплектації. Каже, навіть тут, далеко від передової, його бойовий досвід може стати у пригоді.

"Скажімо так, хлопці мають вищі морально-вольові якості. Нас же багато таких обмежених перевели у військкомати, а там: "А чому ти не там? А ти там був? І він там підіймає майку, ось я там був", – пригадує Валерій.

Як реагують на повістки
Ще один військовий – 52-річний сержант із матеріального забезпечення Сихівського РТЦК на позивний "Вітус". Він служить у львівському ТЦК. На фронті отримав мінно-вибухове поранення та контузію, через що став обмежено придатним.

"Там усе простіше, знаєш, там ворог, тут – свої", – розповідає військовий.

Він зізнається, що вручати повістки не просто, адже реакції різні.

"Ти підходиш, а він – я спішу, я працюю на роботі, я плачу податки, відчепіться від мене. Не хочуть навіть спілкуватися деякі, насилу його брати не будеш, ні – то ні, в тебе на совісті буде. Що страшніше, повістка чи поразка?" – наголошує "Вітус".

Під час таких випадків пережита контузія дається взнаки, каже військовий.

"Дуже тиск піднімається і починає колотити цілого. Я не знаю, як то можна відмовлятися взагалі, чоловік має бути на захисті Батьківщини", – продовжує він.

У ТЦК працюють військові, які мають і бойовий досвід, і нагороди ще від 2014 року. І саме завдяки їхньому досвіду сподіваються підвищити авторитетність центрів комплектації. Тут кажуть, що будь-які скандальні інциденти з врученням повісток ретельно розслідують.

Начальник служби зв'язків із громадськістю Володимир Фітьо зазначає, що це фундамент, який зараз укомплектовує Збройні сили України. Від фаховості людей, які там працюють, залежить, відповідно, комплектація нових підрозділів, доукомплектація бойових підрозділів та інші завдання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-39

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зараз заплачу, а хто ж тоді хабарі заносить воєнкомам? Не сам же керівник в одеській і інших областях брав. Йому заносили підлеглі. В нас комбріг теж отримав поранення в 15 му і що? Всі його родичі при штабі безлад такий що уявити важко
Відповісти
Головне - пам'ятати, що підпис - це контракт. Підпис - добровільний, служба в армії - контрактна.
Відповісти
Головне - пам'ятати, що підпис - це контракт. Підпис - добровільний, служба в армії - контрактна.
Відповісти
Знаю одного, він молодець бо з першого дня пішов у військомат, але там і залишився та вже більше року сидить собі в тилу і в жодних боях участі не брав. Зате пропіарився як тільки одів форму, терпіти не можу позерів(
Відповісти
А одеський воєнком де воював?
Відповісти
А одеський воєнком де воював.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні