Чи потрібно українцям готуватися епідемії кору

0
Чи потрібно українцям готуватися епідемії кору
Упродовж шести місяців 2023 року в Україні зафіксували 20 випадків кору. На перший погляд, це число є дуже незначним, проте кір може призводити до летальних випадків. Саме тому не варто ігнорувати заклики лікарів до вакцинації.

Про це пише Styler.

Що таке кір та як він "працює"
Це гостре вірусне захворювання, яке супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів по всьому організму. Найбільш вразливими до зараження кором вважають маленьких дітей.

Як і будь-яке захворювання, кір може розвиватися в кількох формах: легка, середня та важка. Остання - смертельна для людини.

Заразитися кором можна лише від хворої на нього людини. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Інфекціоніст Сергій Федорків наводить статистику, що 96-98% невакцинованих людей, які контактували з хворим на кір також інфікуються.

Основні симптоми кору:

1-2 добу - плями на слизовій щік навпроти кутніх зубів

2-3 добу - рясне висипання на шкірі папульозного характеру, яке має різний розмір і форму, не містить всередині рідину, зливається між собою

спочатку висипання з'являються на голові у вигляді блідо-рожевих плям, до кінця доби вони набувають темнішого кольору і переходять на обличчя і верхню частину грудей

на другий день висип поширюється на все тіло, крім нижніх кінцівок, а на третій - поширюється й на ноги

після загасання висипань на шкірі залишаються пігментація і лущення

Лікар-імунолог Алла Волоха також додає, що симптомами захворювання можуть бути гарячка, кашель і кон'юнктивіт.

Чому кір загрожує життю
Лікар наголошує, що цей вірус небезпечний своїми ускладненнями.

"Запалення легень може бути спричинене вірусом кору, частіше - приєднання бактерій і розвиток тяжкої бактеріальної пневмонії. Після кору розвивається вторинний імунодефіцит, на тлі якого часто виникають і інші бактеріальні ускладнення: гнійні отити, ангіни, синусити, кишкові інфекції", - пояснює вона.

За її словами, найнебезпечнішим ускладненням кору є енцефаліт - запалення головного мозку. Хоча воно й виникає з частотою 1:1000, така ймовірність все ж існує.

Українцям готуватися до нової епідемії?
Алла Волоха зазначає, що на тлі епідемії COVID-19 помітно знизився рівень вакцинації серед населення. Ця причина є головною передумовою до появи нових спалахів.

"В Україні зростає захворюваність, можлива епідемія. Причина - зниження рівня вакцинації дітей ще під час пандемії COVID-19, а також під час широкомасштабного вторгнення", - розповідає спеціаліст.

Як вберегтися від кору
Захворювання є керованим, заспокоює інфекціоніст Федорків.

"Вберегтися від кору можна за допомогою вакцинації, яка є безкоштовною", - каже він.

Дітям проводять планові щеплення згідно з календарем двічі: в один рік і в шість років.

Якщо вагітна контактувала з хворим на кір, але не хворіла сама, їй необхідно ввести протикоровий імуноглобулін протягом перших трьох діб від останнього спілкування з хворим.

До того ж щеплення від кору можуть зробити й дорослій людині, яка контактувала з інфікованим, але якій не провели вакцинацію. Вакцинація показана й у випадку, якщо людина до цього ніколи не хворіла на кір.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні