Українці до 1 вересня зобов'язані сплатити податки на свої квартири

0
Українці до 1 вересня зобов'язані сплатити податки на свої квартири
Українці до 1 вересня мають сплатити податки на нерухомість. Заплатити мають ті українці, які до 1 липня отримали квитанцію із зазначеною сумою податку. За законом 2023-го платити за нерухомість податок не потрібно в тому випадку, якщо вона розташована на окупованій території або в зоні активних військових дій.

Про це пише Обозреватель.

Податок потрібно сплачувати за кожен квадратний метр, який перевищує норму. Норма для квартири становить 60 квадратів на особу, а на будинок – 120 квадратів. Якщо ваша квартира має площу 100 квадратів і розділена на двох власників порівну, платити податок не доведеться (оскільки на кожну людину буде всього 50 квадратів).

Розмір податку становить до 1,5% мінімальної зарплати за минулий рік. Минулого року мінімалка була у розмірі 6700 грн (і не змінилася досі). Так, максимальна сума податку на зайву площу становить 100,5 грн за квадрат.

Припустимо, вам належить квартира площею 80 квадратів (йдеться про загальну площу житла, зокрема і нежитлову). Зайвими вважають 20 квадратів (різниця між фактичною площею та нормою 60 квадратів).

Так, податок на квартиру 80 квадратів становитиме 2010 грн. Податок сплачується щорічно. Водночас якщо квартира вам належала не весь минулий рік (наприклад, купили її лише 1 квітня), то платити потрібно за той період, коли житло вам належало. Якщо з 12 місяців минулого року квартира належала вам лише 9 місяців, то потрібно платити 75% від того податку, який ви повинні були заплатити за рік.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні