У серпні ціни на пальне можуть зрости до 60 гривень

0
У серпні ціни на пальне можуть зрости до 60 гривень
Уже в серпні варто очікувати, що ціни на бензини в Україні можуть зрости до 60 грн/л, на дизпальне — до 55 грн/л.

Таку думку висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, пише 24 канал.

«Відкладена інтеграція підвищених податків і зростання світових котирувань створюють дуже потужний імпульс для руху цін на АЗС. Якщо скласти все докупи, перспектива вийти на 60 грн/л бензину і 55 грн на дизпальне абсолютно реальна. Так, гадаю, до 3 грн/л буде замортизовано за рахунок роздрібної націнки, але це таке собі заспокійливе», — пише експерт.

Він зазначив, що з моменту повернення колишніх податків на пальне (1 липня) бензин здорожчав трохи менше, ніж на 4 грн/л, дизпальне – трохи більше, ніж на 4 грн/л при прогнозованих 7-10 грн/л.

«Місяць минув відносно спокійно завдяки гарним запасам, які сформували гравці у травні й червні та які навіть перевищили очікування. Ключовий внесок у липневу стабільність зробили ОККО, WOG і «Укрнафта», які гарно підготувалися й завдяки яким ціни досі не перетнули позначку у 50 грн/л», — вважає очільник «А-95».

«Але запаси мають звичку закінчуватись, — каже експерт. — Тобто липневе пальне все більше заміщає попередні обсяги з низькою собівартістю. До середини серпня цей процес завершиться остаточно».

Окрім цього, з його слів, на ціни буде тиснути і світовий ринок пального, який у липні пішов угору.

«Бензин і дизпальне додали по $130-140/т, а це в середньому 5 грн/л (звісно, з новим 20% ПДВ). Газ злетів на $70/т (1,7 грн). Йдемо у сезон максимального споживання у всьому світі, тому сподіватись на суттєве охолодження цін, на мій погляд, не варто», — йдеться у дописі Сергія Куюна.

Серед інших проблем на ринку, які будуть впливати на ціноутворення пального, експерт виділив складну ситуацію на півдні.

«Після обстрілів українських портів власники танкерів втратили бажання везти пальне у румунські порти й молдавський Джержулешті. Хто погоджується, підняли фрахти майже на 50% (а дехто каже, й на 100%) і вимагають страхування життів усієї команди, включно з родинами. Зрозуміти можна: що тій ракеті перелетіти через Дунай… Також зафіксовано випадки прямих погроз цивільним суднам з боку російських військових кораблів», — пише експерт.

Вихід із цієї ситуації Куюн бачить у збільшенні контрактувань на суходолі на північному й західному напрямках, а також консолідації трейдерів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні