14 серпня - Медовий Спас: що сьогодні категорично заборонено робити

0
14 серпня - Медовий Спас: що сьогодні категорично заборонено робити
Традиційно в серпні православні відзначають Спаси, Медовий Спас - перший із них. Його традиції беруть свій початок багато століть тому, одна з них - освячення меду в церкві.

Про це пише УНІАН.

14 серпня також день пам'яті семи мучеників Маккавеїв - Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Єлєазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, а також їхньої матері Соломонії та вчителя їхнього Єлеазара.

На Медовий Спас також починається Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

Народні прикмети на 14 серпня
- дощ цього дня - чекай похолодання, а якщо спекотно - встановиться тепла і погожа погода;
- ластівки вже покинули гнізда і полетіли в теплі краї - осінь почнеться рано;
- заморозки цього дня - будуть ранні холоди;
- сильний вітер - до сніжної та морозної зими.

14 серпня - що сьогодні не можна робити
- не можна лаятися, лихословити, ображатися і робити погані вчинки;
заборонено вживати алкоголь;
- не слід працювати - присвятіть цей час молитві та вдячності; але ця заборона не стосується пасічників - вони можуть збирати мед.

Головна заборона на церковне свято - не можна шуміти і веселитися. У народі вважали, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

Цього дня починається піст - тим, хто постить, заборонено вживати скоромну їжу - м'ясо і м'ясні продукти, рибу, яйця і молочні продукти.

Що можна робити 14 серпня
Цього дня слід піти до храму, щоб помолитися, освятити мед, мак, воду та овочі з нового врожаю. Молитви цього дня - це подяка Христу за все, що є в житті, про здоров'я для близьких і якнайшвидше настання миру.

Кожному в цей день належить покуштувати ложечку освяченого меду, щоб весь рік бути здоровим, а також пригостити медом інших. Звідси пішла приказка: "На Медовий Спас і жебрак медку спробує". Також цього дня господині традиційно готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних - так увесь рік у домі буде добро.

Медовий Спас заведено відзначати в родинному колі, але оскільки свято збігається з постом, то на столі мають бути тільки пісні страви.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні