28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично заборонено робити

0
28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: що категорично заборонено робити
28 серпня в церкві відзначають одне з 12 найважливіших свят - Успіння Пресвятої Богородиці. У народі воно отримало назву Перша Пречиста.

Про це пише УНІАН.

Сенс свята - показати, що ніщо не закінчується зі смертю, це лише перехід із земного життя у вічне. Успіння Пресвятої Богородиці має і другу назву - богородична Пасха. Цього дня в храмах виносять плащаницю Богоматері, на другий або третій день відбувається чин поховання Богородиці. Із плащаницею віряни обходять навколо храму.

Народні прикмети на 28 серпня
якщо день сонячний і теплий - бабине літо буде прохолодним;
веселка цього дня - осінь буде теплою і сонячною;
багато павутини - взимку буде мало снігу;
дощ пішов - така погода буде до кінця вересня;
туман цього дня - до врожаю грибів.
У народному календарі 28 серпня - свято Успіння, Перша Пречиста. Це одне з улюблених у народі свят, коли вшановують матінку-землю. Час з Успіння до 11 вересня вважається молодим бабиним літом.

28 серпня - що сьогодні не можна робити
- забороняється працювати, особливо виконувати жіночу роботу - прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям;
- заборонено лаятися, з'ясовувати стосунки;
- заборонено брати в руки ріжучі предмети, палити багаття, веселитися;
- не можна стригти волосся - можна "відрізати свою долю";
- не можна ходити босоніж - вважається, що пролиті за Богородицею сльози роблять землю гіркою і від цього можна захворіти.

У це свято категорично заборонено лихословити - вважається, що за це Бог карає заїканням, німотою або втратою пам'яті.

Що можна робити 28 серпня
У це свято добре піти до церкви, поставити свічку. Якщо немає такої можливості - помолитися Богородиці вдома, попросити її про здоров'я і благополуччя для себе і рідних. Найголовніше - не тримати ні на кого зла. Вважається, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік - потрібно лише щиро помолитися і покаятися.

За традицією в храмах на це свято освячують зерно нового врожаю, а також свіжий хліб, спечений із борошна свіжого помелу. У народі на Успіння існувала традиція дожинок: до свята в полі залишали незжатий сніп. Коровай, спечений із борошна з цього снопа, вважався цілющим, шматочок його слід було скуштувати кожному, а частину залишали в затишному місці - як оберіг, щоб відвів голод і хвороби.

Цього дня також існує традиція щедро обдаровувати жебраків. Можна робити заготовки на зиму. Закінчується Успенський піст і з цього дня починається пора весіль.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні