Чим можна заразитися в громадських місцях

0
Чим можна заразитися в громадських місцях
Коли ми думаємо про заражені мікробами громадські місця та хвороби, якими там можна заразитися, на думку спадають очевидні місця — наприклад, громадські туалети. Однак, не все так однозначно і мікроби-переносники можуть знаходиться де завгодно.

Про це пише Главред.

Мікроби - це маленькі мікроорганізми - віруси, бактерії та паразити — які можуть викликати захворювання. Ми не можемо побачити їх неозброєним оком, але мікроби дійсно є скрізь.

Вони присутні в повітрі, на поверхнях, в продуктах харчування і навіть в наших будинках. Багато мікробів, з якими людина щодня контактує, можуть викликати хвороби — грип, COVID-19, харчове отруєння тощо — якщо ми не будемо обережні.

Грип та ГРВІ
Оскільки ми всі дихаємо одним повітрям у громадських місцях, найпоширенішими та найнебезпечнішими будуть захворювання з аерогенним механізмом передачі.

Серед таких захворювань - ГРВІ, включаючи грип і COVID, і гострозаразні кір з вітрянкою, і менш заразні, але більш небезпечні — менінгококова і пневмококова інфекції.

Як показала пандемія коронавірусу, чим більше людей перебувають у громадських місцях, тим більше шансів заразитися будь-якою інфекцією або вірусом.

Норовірус
Віруси передаються різними способами. Наприклад, вірус застуди нелегко передається при дотику до поверхонь. У вас більше шансів заразитися хвороботворними вірусами і бактеріями при фізичному контакті з іншою людиною.

Ви також можете захворіти, якщо хтось поруч захворів і кашляє або чхає.

А ось норовірусом, який часто називають шлунковим вірусом, у вас більше шансів заразитися в туалеті. Норовірус живе у фекаліях і викликає блювоту та діарею. Норовірус також живе довше, ніж інші віруси, на твердій поверхні, наприклад, на сидінні унітазу.

Людина може «залишити» норовірус на ручках дверей і кранів. Чим можна заразитися через посуд? Норовірус якраз той вірус, який може залишитися жити на посуді.

Захворювання, що передаються статевим шляхом
Коли вам цікаво, якими захворюваннями можна заразитися в громадських туалетах, інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), які також називаються захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), можуть бути однією з найбільших проблем.

Більшість ЗПСШ не передаються через:
- Сидіння для туалету в туалеті
- Інші тверді поверхні
- Рукостискання або обійми
- Використання тих же рушників або посуду
- Укуси комах
- Але, можливо, є деякі, з якими Вам слід бути обережними.

Деякі ЗПСШ викликаються живими паразитами, такими як трихомоніаз та лобкові воші.

Паразитарні ЗПСШ можуть виникати на поверхнях, включаючи:
- Сидіння для унітазу
- Рушник
- Одяг
- Простирадло
- Ковдра

Єдиний спосіб заразитися паразитарним ЗПСШ - це прямий контакт статевих органів з сидінням унітазу, коли там присутній живий паразит. Але це може статися в рідкісних випадках, оскільки паразити не можуть довго жити на твердих поверхнях, таких як сидіння унітазу. Однак вони живуть довше, ніж віруси та бактерії.

Як можна захиститися від зараження
Переважна більшість людей з дитинства знають методи інфекційної профілактики. Мити руки перед їжею, не їсти брудну їжу з немитого посуду, не чіпати бродячих тварин і комах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні