У Волинській області вирощують велетенські кавуни. ФОТО

0
У Волинській області вирощують велетенські кавуни. ФОТО
У Камінь-Каширській громаді вирощують солодкі і соковиті кавуни.

Про це пише газета Полісся.

Кавуни з поліського баштану за смаковими якостями нічим не поступаються їхнім херсонським родичам. Головне правильно обрати ранні сорти ягоди та здійснювати правильний полив у період формування стебла.

На одній зав’язі - десятки плодів
Щедрий урожай кавунів потішив жительку райцентру Валентину Куницьку. Жінка розповідає, що цьогоріч вперше їх посіяла. Просто так, для проби занурила в ґрунт усього кілька насінин. І, на превелике здивування, невелику грядку рясно заполонили темно-зелені плоди.

«Тут у нас дуже родючий ґрунт. Шкодую лишень, що пізно посіяла кавуни. Буквально через місяць із дванадцяти зернин наплодилися сотні ягід. Причому я не підживлювала рослин і зовсім їх не поливала. Та попри це плоди досить швидко набирали вагу. Нещодавно для дегустації зірвали трикілограмовового кавунчика. У розрізі - яскравочервоний колір м’якуші із білими зернятами, але досить солодкий на смак», - розповідає Валентина.

Гуто-камінський кавун заважив понад одинадцять кілограмів
Тим часом досить продуктивний сорт скоростиглого дозрівання «Талісман» обрала для себе жителька Гути Камінської Галина Сусик. Її смугастий досягнув ваги одинадцяти кілограмів і 600 грамів. Другий рік поспіль, відколи чоловік та брат пані Галини воюють з російськими загарбниками, вона шукає розради, займаючись садівництвом. Як розповіла пані Галина, використати насіння саме стресостійкого гібриду типу «Кримсон Світ» їй порадили досвідчені баштанники.

«Для цього виду характерні великі плоди зеленого кольору зі світлими смужками на шкірці, — пояснює пані Галина. — Плоди ранніх сортів виростають не надто вражаючих розмірів. А ось середньостиглі бувають по 15 і навіть по 30 кілограмів. Зате «Талісман» хрумкий та солодкий на смак і зовсім не відрізняється від кавунів, вирощених на півдні України. Це сорт, що полюбляє рости на родючих розпушених ґрунтах з помірним поливом. За власними спостереженнями скажу, що здійснювати полив треба в період формування зав’язі. Коли ж кавун випустив вуса, то зволожування ґрунту треба припинити. Потім рослина заплітається, таким чином створює собі тінь і комфортні умови для подальшого росту. Крім того, задля хорошої врожайності баштани підливаю настоянкою кропиви без жодного додавання хімічних добрив. Якщо ж на стеблі утворилося багато зав’язі, то більшість майбутніх ягід треба обірвати», - поділилася секретом вирощування кавунів Галина Сусик.

Насіння слід обирати лише елітне
Останніх п’ять років житель Раків Ліса Олександр Гальом вдосконалює свої знання і навики у вирощуванні кавунів. Якщо минулого року рекордсменом на полі господаря був шестикілограмовий смугастий красень, то нинішній урожай потішив кавуном завважки у десять кілограмів. Така продуктивність, вважає господар, пояснюється передусім правильним вибором насіння. Як і городниця з Гути Камінської, Олександр використав згаданий вище “Кримсон Світ”. На здобутому баштанник не зупиняється. Він переконує, що навіть в умовах помірно сонячного поліського літа можна отримати другий врожай кавунів.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні