Церковне свято 23 вересня: чому цього дня не можна сваритися з чоловіком

0
Церковне свято 23 вересня: чому цього дня не можна сваритися з чоловіком
23 вересня за новим церковним календарем святкують зачаття Іоанна Предтечі, а також згадують святу мученицю Іраїду Олександрійську. Що відзначають цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити.

Про це пише УНІАН.

23 вересня 2023 - яке завтра церковне свято за новим і старим календарем
23 вересня (6 жовтня за юліанським календарем) - зачаття Пророка Іоанна, Хрестителя Господнього. Іоан Предтеча - найшанованіший святий у християнстві після Богородиці. Він народився в сім'ї літньої пари - священика Захарії та його дружини Єлисавети, які довгий час були бездітними. Молитвами вони вимолили собі сина, про появу якого Захарії сповістив архангел Гавриїл. Тоді Захарія засумнівався в словах ангела, за що був позбавлений дару мови. Утім, цей дар повернувся, коли потрібно було назвати народжене немовля. Назвали його Іоанном, а батько став говорити про нього, як про Предтечу Господа.

Іоан Хреститель народився на півроку раніше за Ісуса. Його мати, Єлисавета, будучи вагітною, прийшла до своєї сестри, Діви Марії - та щойно отримала благу звістку про народження Спасителя. Єлисавета сказала сестрі: "Благословенна Ти між жінками, і благословенний плід утроби Твоєї!".

Про народження Царя Іудейського від волхвів дізнався цар Ірод і велів убити всіх немовлят. До Захарія увірвалися прямо в храм і зажадали віддати сина. Чоловік відмовився і його вбили, а Єлисавета встигла втекти з маленьким Іоанном у пустелю. Через 40 днів померла і Єлисавета, а Іоан сам ріс у пустелі до моменту, поки не з'явився перед ізраїльським народом, щоб сповістити про пришестя Месії.

Свята Іраїда жила в Олександрії в III-IV століттях. Її батько був священиком, дівчинка ще в 12 років вирішила стати черницею. Коли правив імператор Максенцій, на християн влаштовували гоніння. Якось Іраїда побачила корабель, що причалив, на якому було багато людей і ченців у кайданах. Їх везли на суд за проповідування християнства. Не роздумуючи, Іраїда приєдналася до інших, і її також стратили.

Церковне свято 23 вересня за старим стилем - день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських.

У народному календарі 23 вересня - свято Іраїда Спірна (або Раїса). Прозвали його так тому, що було важко передбачити, якою буде погода цього дня.:

дощ цього дня - залишок місяця буде теплим;

сонце пригріває - буде дощ наприкінці вересня;

багато ягід на горобині - до сирої осені та суворої зими, а якщо мало плодів - до сухої осені.

У народному календарі 23 вересня - свято Іраїда Спірна (або Раїса). Прозвали його так тому, що було важко передбачити, якою буде погода цього дня.

Що сьогодні не можна робити:

брати і давати в гроші борг;

перераховувати гроші в гаманці - до фінансових проблем;

сваритися з чоловіком - почнуться тривалі проблеми в сім'ї;

приймати доленосні рішення - все може піти шкереберть.

Також не можна скаржитися на долю і розповідати будь-кому про свої проблеми, інакше їх так і не вдасться вирішити.

Що можна робити 23 вересня

На церковне свято моляться про зцілення від хвороб, особливо від головного болю, позбавлення від шкідливих і страшних звичок, заспокоєння душі, а також просять про народження дитини.

Цього дня зазвичай утеплюють дім на зиму, протоплюють його, якщо хто топить дровами - то заготовляють дрова і вугілля на зиму. 23 вересня 2023 року також відзначають день осіннього рівнодення - вважається, що розпочате і задумане цього дня обов'язково збудеться.

23 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Іван, Іраїда, Раїса, Антоніна, Петро, Інокентій, Андрій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні