Після тривалої хвороби помер український письменник

0
Після тривалої хвороби помер український письменник
Історик, літератор, телеведучий та автор публікацій про історичну та культурну спадщину Криму, Олекса Гайворонський пішов із життя після тривалої боротьби з хворобою. Він був відомий в Україні та за кордоном як фахівець з історії Криму часів існування там кримськотатарської держави.

Про це повідомила редакція Crimean Tatars у Facebook, пише Обозреватель.

Після анексії Криму Росією у 2014 році Олекса Гайворонський вирішив залишитися у своєму рідному Бахчисараї, але продовжив вважати себе громадянином України.

«Після тривалої хвороби помер відомий історик, письменник, великий друг кримськотатарського народу пан Олекса Гайворонський. Його внесок в історію кримських татар складно оцінити. Він відкрив нам світ Кримського Ханства і Золотої Орди, розповів про всі пам'ятки півострова, що збереглися. Він по крупицях збирав історію Країни Крим і щедро ділився своїми знаннями», – йдеться у повідомленні.

2016 року Олекса Гайворонський представив одну зі своїх книг, названу «Країна Крим. Нариси про пам'ятки історії Кримського ханату», на Форумі видавців у Львові.

Олекса Гайворонський також є автором двотомника під назвою "Володарі двох материків", в якому розглядається історія Криму з XV по XVIII століття.

Олекса Гайворонський також займався створенням сценаріїв для різних фільмів, досліджував біографії історичних особистостей для сценаріїв. Він створив сценарій до першого кримськотатарського дитячого фільму-казки «Хідир-деде» та дослідив біографії Ісмаїла Гаспринського для фільму «Перекладач» та Бекіра Чобан-Заде для фільму «Шлях джигіта».

У січні 2017 року історик видалив усі свої сторінки в соцмережах, залишивши у своєму Facebook посилання на електронну пошту, що стало його єдиним засобом зв'язку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні