Церковне свято 8 жовтня: що не можна робити до заходу сонця

0
Церковне свято 8 жовтня: що не можна робити до заходу сонця
8 жовтня за новим церковним календарем згадують Пелагію Антіохійську. У народному календарі - Палашки.

Про це пише Уніан.

8 жовтня 2023 - яке завтра церковне свято за новим і старим календарем
8 жовтня (21 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті Пелагії Антіохійської. Пелагія жила в III столітті, в Антіохії. Вона була неймовірно красива, працювала танцівницею і вела вільний спосіб життя. За красу її прозвали Маргарита, що в перекладі означає "перлина".

Одного разу в Сирію, на собор єпископів, приїхав єпископ Нонн. Побачивши багато вбрану і шалено вродливу дівчину, він був вражений не тільки її зовнішністю, а й манерами, далекими від християнства. Єпископ молився за Пелагею всю ніч, і наступного дня вона прийшла до церкви. Послухавши проповідь єпископа, дівчина вирішила хреститися. Після цього вона роздала своє багатство жебракам, а сама пішла в чоловічий монастир на Оливній горі й постриглася в ченці під виглядом юнака. Там свята Пелагея провела все життя до самої смерті. Мощі святої знаходяться в Єрусалимі, в Оливній печері.

Прикмети на 8 жовтня
Прикмети дня говорять про те, якою будуть погода найближчим часом і зима:

гарна погода цього дня - така буде ще стояти три тижні;

північний вітер - до холодної зими, південний - буде тепла зима, західний - сніжна;

з дерев ще не опало листя - зима прийде нескоро.

У народному календарі 8 жовтня - свято Палашка, Ознобиці, Починки. На вулиці ставало дедалі холодніше, тому традиційно в цей час було прийнято лагодити зимовий одяг. Дуже важливо було не залишати дірки в кишенях, інакше з дому підуть гроші.

Що не можна робити 8 жовтня
Що сьогодні не можна робити:


лінуватися і байдикувати - суворо заборонено;

пліткувати і вести безглузді розмови;

скандалити, лихословити;

розповідати погані сни до заходу сонця - інакше збудуться.

Одна з особливих заборон дня: не можна рубати старі дерева. За повір'ями, в них живуть душі померлих, які мучаться - від цього дерева скриплять на вітрі. Якщо зрубати таке дерево, то весь рік страждатимеш від болю в кістках.

Що можна робити 8 жовтня
Святій Пелагеї моляться про спасіння душі тих, хто веде неправедний спосіб життя, просять наставити на істинний шлях п'яниць і наркоманів. Допомагає також свята у важких хворобах і прийняти рішення в складній ситуації.

Цього дня дістають із шаф зимові речі, а літні ховають до наступного року. Усю консервацію, соління, заготовки заносять у комори та погреби.

8 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Таїсія, Тетяна, Петро, Віктор, Микола, Володимир, Іван, Дмитро, Павло, Василь.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні