Під час воєнного стану можуть мобілізувати українців з інвалідністю

2
Під час воєнного стану можуть мобілізувати українців з інвалідністю
В Україні триває загальна мобілізація. Згідно з законодавством, призову не підлягають особи з інвалідністю та тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я.

Про це, зокрема, йдеться у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» («Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації»), пише Обозреватель.

Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Варто зазначити, що людина з інвалідністю не повинна ігнорувати вручення повістки. Якщо її вручили, то необхідно з'явитися до військкомату у зазначений час із документами, які підтверджуватимуть інвалідність.

Як зазначив адвокат Іван Ліберман, ІІІ група інвалідності – це легка інвалідність. Вона передбачає й легкі розлади здоров’я, з якими людина все ж таки може воювати.

«Брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба», – сказав адвокат.

Тому, на думку адвоката, чоловіків з ІІІ групою інвалідності таки можуть мобілізувати. Підставою для цього може слугувати те, що громадяни України повинні служити у війську відповідно до законодавства.

Окрім того, на його думку, мобілізація чоловіків з інвалідністю III групи можлива, адже ще до війни багато українців підробили собі посвідчення з цією групою інвалідності. Робили це заради соцвиплат, пільг, поїздок до санаторіїв тощо.

«Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов’язково служити у війську», – підсумував Ліберман.

Варто зазначити, що в Україні у воєнний стан співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право вручати повістки на вулицях, блокпостах, у громадських місцях, за місцем проживання, роботи тощо. Однак перевіряти документи громадян вони не уповноважені.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А на місці перевірити документи що підтверджують інвалідність слабо? Ні , треба ганяти інваліда щоб він доводив що він ''не верблюд''!
Відповісти
і мерці можуть служити. наприклад у вигляді манекенів замість нероб з ТЦК
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні