Народне свято 21 жовтня: чому не можна вихвалятися і вирушати в дорогу

0
Народне свято 21 жовтня: чому не можна вихвалятися і вирушати в дорогу
Православна церква України 21 жовтня за новим стилем вшановувала пам'ять преподобного Іларіона Великого, єпископа Меглінського, а також преподобного Іларіона з Києво-Печерських Дальніх печер. За старим стилем церква 21 жовтня вшановує трьох жінок: преподобну Пелагію Антіохійську, святу Таїсію, і Пелагею Діву.

Про це пише Уніан.

Наші предки в це народне свято чекали похолодання. У Київській Русі до кінця жовтня часто випадав перший сніг, а будинках розтоплювали печі. Селяни переодягалися в шуби і кожухи. З возів люди пересідали на сани.

У народі дата 21 жовтня здавна вважається нещасливою для подорожі. Ймовірно, таке марновірство пов'язане з тим, що погода в цей період була непередбачуваною. Дощі і сніг постійно змінювали один одного, а стежки то замерзали, то покривалися брудом. Підвищувався ризик загрузнути і не зуміти зрушити з місця.

Жінки в народне свято 21 жовтня займалися купівлею, пошиттям і ремонтом зимового одягу і рукавиць. Чоловіки утеплювали стіни і дах будинку, чистили і заповнювали льох, зміцнювали паркан, заготовляли дрова. У наших предків тривав період підготовки до зими. Молодь гуляла весілля.

У свято 21 жовтня проводили незвичайний ритуал для одужання хворої людини. Для цього на найближчому перехресті викидали пасмо волосся хворого.

21 жовтня - знак Зодіаку
Народжена 21 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером активні і винахідливі, вміють глибоко мислити і мають безліч інтересів. Прагнуть досягти великого успіху в житті. Дуже нетерплячі і не можуть всидіти на одному місці. Проте вони готові відкласти свої плани заради допомоги близьким.

Що не можна робити 21 жовтня
Не можна в цей день шкодити природі: ламати гілки, смітити на вулиці, рубати дерева, плювати на землю, полювати, ображати тварин. За прикметами, людина, яка зашкодить природі в цей день, буде страждати від болю в кістках і суглобах.

У цей день підвищується небезпека зустрічі з обманщиком або шахраєм. Не варто довіряти незнайомцям і малознайомим людям, ходити до них в гості або запрошувати до себе додому, вихвалятися і розповідати про свій заробіток і платити за послуги невідомим людям.

За прикметами в Ілларіонів день не можна приймати подарунки від незнайомих людей, оскільки разом з презентом можна перейняти на себе хвороби дарувальника.

Не варто в цей день думати про погане, налаштовувати себе на негатив, занурюватися в невеселі думки і весь день проводити в сльозах.

Не можна 21 жовтня вирушати в далеку дорогу - велика ймовірність виникнення проблем в дорозі. Якщо ж подорож не можна відкласти, то перед нею варто тричі прочитати про себе молитву "Отче наш".

Прикмети погоди 21 жовтня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:


Зірки яскраво сяють - до гарної погоди, тьмяно - до негоди.

Якщо день сонячний, але морозний, то до кінця жовтня буде перший снігопад.

Ранковий туман віщує теплу і сонячну погоду.

Дерева і трава вкрилися інеєм - скоро ще сильніше похолодає.

Хмари пливуть низько - до морозу.

Якщо домашня худоба почала вести себе неспокійно і часто кричати, то варто чекати негоди.

Миші риють нори з півдня - до суворої і сніжної зими.

Дятел посилено стукає по деревах - до ранньої і холодної зими.

Якщо подув теплий вітер, то скоро буде відлига.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні