26 жовтня - Дмитрієв день: категоричні заборони на сьогодні

0
26 жовтня - Дмитрієв день: категоричні заборони на сьогодні
Православна церква України 26 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять великомученика Дмитра Солунського, якому моляться про смирення і терплячість, а також про сміливість перед битвою.

Про це пише УНІАН.

Наші предки в народне свято 26 жовтня поминали покійних близьких і друзів протягом усього тижня, на який випало свято. Особливим днем вважалася найближча до свята субота, коли всі йшли на цвинтар. Цього року Дмитрівська батьківська субота випадала на 21 жовтня.

У свято 26 жовтня українці не працювали, а ходили на могили близьких, прибирали і ставили свіжі квіти. Також до цієї дати проводили генеральне прибирання в будинку. Вважалося, що в цей день в будинку повинен бути порядок. Жінки прали постільну білизну, вибивали килими і мили вікна, а чоловіки чистили піч і прибирали в погребі.

У це народне свято часто готували поминальні страви - кутю, капусняк, пампушки, кисіль. Також в родині могли готувати страви, які любив за життя померлий.

У день Агафона в давні часи ходили в баню і парилися на цілющих травах. Вірили, що після такої процедури жодна осіння хвороба організму не буде страшна.

День вважається вдалим для лікування будь-яких хвороб, а також для освячення нового житла після переїзду.

Що не можна робити 26 жовтня
Після Дмитрового дня і до Різдва в давні часи заборонялося грати весілля і вінчатися.

26 жовтня, за давніми прикметами, не можна займатися важкою фізичною працею і роботою по дому, вишивати, колоти дрова, займатися будівництвом і ремонтом - всі ці справи пройдуть невдало і принесуть проблеми зі здоров'ям.

Також наші предки в цей день намагалися не займатися справами, пов'язаними з водою - миттям підлоги і посуду, пранням, вологим прибиранням.

Не можна 26 жовтня лаятися, сперечатися з близькими, згадувати старі образи, інакше відносини назавжди будуть зіпсовані.

Заборонено в цей день погано говорити про померлих близьких.

Прикмети погоди 26 жовтня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:
1. Якщо день теплий, то зима буде теплою.
2. Випав іній на деревах і траві - до сніжної зими.
3. Кішка закриває морду лапами - до похолодання.
4. Якщо до цього дня вода в ставках жодного разу не замерзала, то до кінця жовтня не буде морозів.
5. Півень кукурікає ввечері - до зміни погоди.
6. Якщо сонце під час заходу ховається за хмарами, то бути негоді.
7. У лісі повторно виросли гриби - до пізнього першого снігу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-11

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні