Чого чекати українцям з 1 листопада

0
Чого чекати українцям з 1 листопада
Українців у листопаді очікує стабільний курс долара, подорожчання овочів, фруктів, яєць та молочної продукції. При цьому тарифи на комунальні послуги не зміняться. Незважаючи на це, минулого опалювального сезону за електроенергію українцям доводилося платити значно менше.

Про це пише OBOZ.UA.

Відключення і тарифи: що чекає українців у листопаді
У листопаді на українців чекає розпал опалювального сезону. Також у цей період експерти очікують на активні атаки РФ на українську енергосистему. Чи будуть відключення і скільки вони можуть тривати, не відомо. Один із поганих сценаріїв: ситуація буде настільки складною, що енергетикам доведеться використовувати затверджені графіки відключення.

Їх опублікували на вебсайтах постачальників струму. У деяких випадках електроенергії може не бути протягом семи годин поспіль. Однак такі графіки використовують лише за збігу одразу кількох негативних обставин: пошкодження об'єктів генерації, системи розподілу, відсутність можливості швидко провести ремонти та відновити обладнання.

Вартість опалення, електроенергії та газу в листопаді не зміниться. Проте, порівняно з листопадом 2022-го, українцям доведеться більше платити щонайменше за струм. Так, торік тариф на кВт*годину у разі споживання до 250 кВт*годину на місяць становив 1,44 грн (а якщо витрачати більше, то 1,68 грн за кожну кВт*годину).

Наприклад, якщо у листопаді 2022-го ви витрачали 249 кВт*годину, то за такий обсяг потрібно було заплатити 358,56 грн. А в листопаді 2023-го за такий самий обсяг струму надійде платіжка на суму 657,36 грн. Для тих сімей, які оформили субсидію, подорожчання повністю компенсуватиметься збільшенням розмірів виплати.

Тариф на газ в Україні діє до травня 2024 року. У "Нафтогазу", послугами якого користується 98% українців, актуальна ціна – 7,96 грн за кубометр. А ось із травня наступного року ціна може зрости.

Що буде з курсом долара
Нацбанк у жовтні зробив один із найважливіших кроків на валютному ринку. Він скасував фіксований курс долара (йдеться про офіційну вартість валюти). Натомість перейшов на контрольоване курсоутворення. Тобто НБУ втручатиметься у ситуацію на ринку та контролюватиме вартість валюти. Нацбанк гарантував, що спочатку очікувати значних коливань не варто.

Так і відбувається. Інститут економічних досліджень та політичних консультацій проаналізував: у перші тижні порівняно вільного курсу гривні зміни у вартості долара становили менш ніж 1%. При цьому гривня хоч і трохи, але все-таки зміцнилася. НБУ лише за два тижні витратив 1,7 млрд доларів на ці цілі. Однак у вересні, коли діяв фіксований курс, на ці самі цілі спрямували 2,7 млрд доларів.

У листопаді, ймовірно, очікувати значних змін у вартості валюти не варто. Долар перебуватиме біля вже звичних позначок, а можливі коливання не вплинуть на ситуацію.

Що буде з цінами на продукти в Україні
Олександр Гайду, голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики, зазначає: восени завжди зростають ціни на овочі та фрукти. Їх тримають у спеціалізованих сховищах, а на це також доводиться витрачати гроші (працівники на складах, вартість доставки та вивезення зі сховищ, електроенергія тощо).

Щомісяця вартість овочів та фруктів збільшуватиметься приблизно на 5-10%, вважає голова профільного комітету. Молочка збільшиться в ціні лише на 3-5%. Взимку також подорожчають яйця.

Олександр Гайду розповідає: "Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Більшість яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах". Вже зараз пропозиція яєць скорочується, як наслідок, зростатимуть ціни.

Зазначимо, що в Україні також з листопада зміняться правила мобілізації. В окремих випадках зможуть призвати українців віком до 27 років. Однак це стосуватиметься тих, хто є резервістом, хоче мобілізуватися за власним бажанням.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні