Як правильно відмовитися від повістки

0
Як правильно відмовитися від повістки
В Україні триває загальна мобілізація, і після отримання повістки кожному громадянину призовного віку треба пройти медичний огляд. Він визначає, чи придатна людина до військової служби. У деяких випадках призовник може відмовитися від отримання повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це розповіла юристка практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян, пише РБК-Україна.

«Такий варіант розвитку подій можливий та цілком законний в окремих випадках, однак потрібно розуміти всі ризики та те, що відмовитись від отримання повістки без об’єктивних причин не можна», – зазначає юрист.

Тобто для відмови в отриманні повістки призовник повинен мати конкретні і поважні причини, серед яких:

- якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (повістка може бути адресована комусь іншому)
- повістку вручає не уповноважена для цього особа
- немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП

Таким чином, якщо при врученні повістки ви зауважили об’єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання. У такому разі співробітник ТЦК та СП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

«Однак пам’ятайте, що незначна помилка у повістці не є поважною причиною відмови від отримання повістки або неприбуття у ТЦК та СП у розумінні вимог закону, та у випадку неявки у зазначений час настає адміністративна відповідальність, яка передбачає сплату штрафу, а за наявності відповідних підстав може наставати кримінальна відповідальність. А відтак, слід виходити зі змісту та загального усвідомлення самого виклику до ТЦК та СП», – додала вона.

«Після фіксації вашої відмови від отримання повістки та складання акту, справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку», – каже юристка.

Штраф можна оскаржити в суді, де ТЦК та СП буде доводити, що ви порушили правила обліку, тобто відповідальність настає саме за порушення правил обліку, а не за те, що ви відмовились від повістки, додає вона.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні