Церковне свято 4 листопада: що цього дня краще перенести на завтра

0
Церковне свято 4 листопада: що цього дня краще перенести на завтра
4 листопада за новим церковним календарем згадують преподобного Іоанникія Великого, а також мучеників Никандра Мирського і Єрмея. У народному календарі - Єремин день. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що можна попросити у святих, народні прикмети і заборони дня.

Про це пише Уніан.

4 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
4 листопада (17 листопада за старим стилем) - день пам'яті преподобного Іоанникія Великого і мучеників Никандра, єпископа Мирського, і пресвітера Єрмея.

Іоанникій народився 752 року у Віфінії, у доволі бідній родині. Освіту дитині не могли дати, а відправили на допомогу пастухам. Вони побоювалися хижаків і злодіїв, тому хлопчик, щоб уберегти отару, вивчив молитви і часто читав їх.

Пізніше Іоанникія призвали на військову службу, де він міг зробити хорошу військову кар'єру. Але юнака служба обтяжувала, тому він пішов і вирішив присвятити життя Господу. Протягом двох років Іоанникій вивчав святе писання і три роки провів у пустелі, де їв тільки хліб із водою. І тільки через 12 років прийняв чернецтво.

За духовні подвиги він отримав дар пророцтва, також, за словами його учня, під час молитви святий міг здійматися на землею, ставати невидимим, без страху приймати отруту. Його не чіпали ні дикі звірі, ні змії, а одного разу він звільнив від навали змій місто Фас. За всі ці подвиги Іоаннікія нарекли Великим.

У глибокій старості святий пішов жити в Антідієву обитель і був там у затворі до кінця життя. За переказами, саме Іоанникій Великий створив молитву, яку і зараз у дещо іншому вигляді зберігає церква: "Надія моя - Отець, притулок мій - Христос, покров мій - Дух Святий".

***

Нікандр, єпископ Мирський і пресвітер Єрмей були учнями святого Тита, переконаними християнами і багатьох язичників також навернули до Христової віри. Правитель міста Ліваній, де проповідували християни, наказав їх привести до нього на допит: їх умовляли, їм погрожували, але так і не змогли змусити зректися Христа. Тоді правитель наказав катувати Нікандра і Єремея і їм довелося винести воістину нелюдські муки. Але й вони не зломили їхній дух. Обидва загинули мученицькою смертю.

Також 4 листопада 2023 року за новим церковним календарем проходить Михайлівська поминальна субота.

Свято 4 листопада за старим стилем - день пам'яті рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського і Казанської ікони Божої Матері.Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 22 жовтня.

Прикмети на 4 листопада
Прикмети цього дня говорять, якою буде погода найближчим часом:

птахи неспокійні зранку - ввечері будуть опади;

цього дня зазвичай іде дощ;

туман стелиться по землі - буде тепло;

день ясний - до похолодання;

небо на заході червоне - завтра буде сильний вітер.

У народному календарі 4 листопада - свято Яремин день, Ярема, Веремій і Никандр. Зазвичай погода цього дня не налаштовувала на прогулянки, тому намагалися зайвий раз не виходити з дому і говорили: "Ярема - сиди вдома".

Що не можна робити 4 листопада
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:


сваритися, лихословити, бажати зла;

відмовляти в милостині та допомозі;

згадувати померлих погано;

влаштовувати гучні поминальні застілля.

Заборони на роботу в цей день немає, але все ж таки краще всі мирські турботи краще відкласти або зробити напередодні, щоб був час відвідати храм і помолитися.

За народними прикметами цього дня не слід починати жодних нових справ, оскільки вони обернуться розчаруванням, а також давати що-небудь у борг.

Що можна робити 4 листопада
У святих цього дня просять дати сил винести всі життєві негаразди. Оскільки цього року 4 листопада - це батьківський день, то добре піти до храму, поставити свічку за спокій померлих і помолитися. Часто також цього дня йдуть на цвинтарі, щоб прибрати могилки і вшанувати пам'ять померлих.

За старих часів цього дня намагалися без потреби не виходити з дому, щоб не накликати на себе неприємності. День проводили в сімейному колі, займаючись дрібними клопотами, а на підвіконня клали гілочки горобини - з неї готували цілющі чаї і вважали її домашнім оберегом.

4 листопада - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Іван, Порфирій, Олександр, Микола, Євгенія, Ілля, Степан.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні