Церковне свято 11 листопада: що сьогодні треба викинути з дому

0
Церковне свято 11 листопада: що сьогодні треба викинути з дому
11 листопада за новим церковним календарем згадують преподобного Феодора Студита. Кого вшановують у цей день за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети.

Про це пише Уніан.

11 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
Феодор Студит народився в Константинополі. Він походив зі шляхетної та багатої сім'ї, виховувався в християнських традиціях і здобув гарну освіту. Його батько залишив займану високу посаду через іконоборчу єресь - батьки роздали майно і пішли в монастир. Феодор же згодом став дуже відомим: він брав участь у диспутах про іконошанування і досконало володів ораторським мистецтвом, логікою і знав християнську догматику, що приносило йому перемогу в цих диспутах.

Через кілька років він прийняв чернецтво, а згодом став ігуменом Студійського монастиря (звідси й пішло ім'я святого). За статут для Студійського монастиря, а також написані канони, преподобного Феодора назвали "полум'яним учителем Церкви". Він пережив багато заслань: правителі імперії змінювалися і святого то відправляли на заслання (якщо імперією правив іконоборець), то повертали назад (якщо імператор шанував ікони). За переказами, преподобний Феодор Студит знав про свою смерть. Перед цим він скликав братію і заповів їм зберігати православ'я і шанувати святі ікони.

Свято 11 листопада за старим стилем - день пам'яті святої Анастасії Римлянині. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 29 жовтня.

Прикмети на 11 листопада
Прикмети дня говорять про те, якою буде погода найближчим часом:

голуби воркують - бути теплу;

ворони розкаркалися - до похолодання;

низькі хмари і хмари - до морозу;

на деревах іній - снігу не буде;

дощ цього дня - через 10 днів буде потепління.

У народному календарі 11 листопада - свято Федір Студит, вважалося, що святий із цього дня починає холодити землю.

Що не можна робити 11 листопада
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

грубити, лаятися, бажати зла;

пліткувати і заздрити;

ображати тварин;

переїдати і довго спати.

Народні прикмети цього дня не радять свататися і грати весілля - вважається, що молоді незабаром розбіжаться.

Що можна робити 11 листопада
Преподобний Феодор за життя прославився багатьма чудесами. Святому моляться від раптових пожеж, нападу звірів, просять допомоги в разі хвороб шлунка і проблем з органами дихання.

За старих часів до цього часу намагалися закінчити всі сільгоспроботи на городі - встигнеш впоратися, рік буде врожайним. Господині перебирали посуд і позбувалися тріснутих чашок і тарілок, інакше в будинку не буде достатку.

11 листопада - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Віктор, Максим, Федір і Євген.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні