«ПриватБанк» масово блокує картки деяких українців: що сталося

0
«ПриватБанк» масово блокує картки деяких українців: що сталося
Найбільший банк України, ПриватБанк, заблокував рахунки своїх клієнтів, що займалися торгівлею чи обміном криптовалюти. В установі це розцінюють як шахрайство та відмовляються обслуговувати таких клієнтів.

Відповідні скарги з’явилися на форумі Мінфін, пише Обозреватель.

Зокрема, один із користувачів зізнався, що йому навіть попередньо не сповістили причину блокування – лише у відділенні йому це пояснили отриманням непідтвердженого платежу.

"Мовляв, відправник подав апеляцію на цей переказ. Ці кошти я отримав за продаж криптовалюти на біржі (звичайний обмін). Але угода на біржі була проведена чесно та успішно. Відправник не подавав ніякої апеляції та не звертався до поліції", – жаліється Артем Коломоєць.

Не допомогли йому ані офіційна відповідь від біржі з додаванням квитанції щодо угоди, ані відео із зображеними деталями угоди. У відповідь на це у ПриватБанку погодилися розблокувати рахунки лише після звернення до правоохоронних органів та їхнього рішення про те, що клієнт банку невинний. Проте без скарги з боку відправника у поліції відмовилися розпочинати розслідування.

Інший користувач також дізнався про блокування рахунків постфактум – лише зайшовши до застосунку "Приват24". Після цього на гарячій лінії йому повідомили, що банк розірвав з ним відносини, а у відділенні послалися на "високі ризики" при купівлі криптовалюти.

"Потім зрозумів, коли побачив новину, що якщо ви намагаєтеся хоч якось вижити під час війни і заробити на криптовалюті – то хрін вам, ви шахрай, тим паче, якщо це p2p-торгівля", - поскаржився він.

P2P-угоди (тобто торгівля криптовалютою безпосередньо між власниками активів) стала причиною, через яку відмовили в обслуговуванні ще одному користувачеві, хоча він був клієнтом банку понад 20 років.

"Цього місяця зробив багато операцій обміну з криптовалютою по p2p-системі на біржі Bybit і банк відмовив мені в подальшому обслуговуванні і запропонував повернути кошти", - пише він.

Чоловік попросив переглянути його статус та відновити роботу рахунку, але представники ПриватБанку відповіли йому, що в результаті фінмоніторингу виявили невідповідність транзакцій закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування тероризму. Закон вимагає блокувати рахунки, задіяні в операціях, в яких будь-яка зі сторін не може пояснити походження коштів. Причина – боротьба з відмиванням незаконно отриманих доходів, а криптовалюта потрапила до цього списку через відсутність достатнього законодавчого регулювання таких операцій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні