14 листопада - Пилипів день: категоричні заборони на сьогодні

0
14 листопада - Пилипів день: категоричні заборони на сьогодні
14 листопада за новим церковним календарем згадують святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа. У народному календарі - Пилипів день або Заговіння.

Про це пише УНІАН.

Прикмети на 14 листопада
- теплий день видався - і зима такою буде;
- листя не опало з дерев - до довгої і суворої зими;
- бруд і вогкість - чекай наприкінці січня холоду.

У народному календарі 14 листопада - свято Заговіння, Пилипів день. До цього часу за старих часів намагалися закінчити всі заготівлі та закупівлі на зиму, оскільки після цього все замітало снігом, і дороги ставали непрохідними.

Що не можна робити 14 листопада
- сумувати і скаржитися на долю;
- лихословити, сваритися, скандалити;
- обжерливо угодничати;
- відмовляти в допомозі.

За народними прикметами цього дня не можна займатися прибиранням - разом зі сміттям і брудною водою з дому можна винести удачу.

Що можна робити 14 листопада
Апостолу Пилипу моляться про позбавлення від різних недуг, особливо від хвороб очей, просять допомоги в печалях і скорботах.

У Пилипів день відзначають також Заговіння - початок Різдвяного посту, який триватиме 40 днів, до Різдва (25 грудня за новим стилем). На Заговіння намагалися особливо не працювати, в цей день прийнято відпочивати, влаштовувати багаті застілля і ситно їсти - щоб набратися сил перед прийдешнім постом.

14 листопада - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Пилип, Василь, Анна, Петро, Григорій, Микола, Олександр, Федір, Гавриїл, Михайло.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні