Чи можна 17-річним українцям під час війни виїхати за кордон

0
Чи можна 17-річним українцям під час війни виїхати за кордон
Наприкінці 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 1487, якою визначив, коли юнаки мають ставати на військовий облік. Згідно зі змінами, на облік треба стати у рік досягнення 17 років.

Про розповів адвокат та юрист Ростислав Кравець, пишуть Факти.

Громадянин України по досягненню 17-річного віку вже потрапляє на персонально-первинний та персональний військовий облік. Проте військовозобов'язаними чоловіки вважаються з 18 до 60 років і їм заборонено виїжджати за кордон.

Так, адвокат зазначив, що юнакам у віці 17 років можна перетинати кордон. Проте є випадки, коли Держприкордонслужба не випускає хлопців за кордон через нові правила постановки на військовий облік.

"Якщо говорити чесно, то не мають права забороняти виїжджати за кордон навіть в період воєнного стану. Що ж стосується Держприкордонслужби, то, дійсно, трапляються випадки, коли вони не випускають чоловіків віком від 17 років за кордон", - зауважив юрист.

За словами адвоката, у звʼязку зі зменшенням віку постановки на військовий облік, починаючи від 16 років (у рік, коли має виповнитися 17), хлопці мають стати на військовий облік та отримати приписне свідоцтво.

"Прикордонники, використовуючи нову норму, намагаються заборонити виїжджати за кордон у звʼязку з тим, що особа не має приписного свідоцтва від 16 років і там нічого не зазначено. Тобто прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично, від 16 років хлопець має стояти на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон", – пояснює Ростислав Кравець.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні