Кого з українців не можуть мобілізувати у грудні

0
Кого з українців не можуть мобілізувати у грудні
В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян можуть призвати на службу. До того ж мобілізації підлягають українці як з досвідом військової служби, так і без нього. Водночас низка законних підстав дає право на відстрочку або навіть звільнення від служби.

Про це пише OBOZ.UA.

На військову службу в Україні продовжують призивати як придатних громадян, так і тих, кого військово-лікарська комісія визнала обмежено придатними. Останніх відправляють не так на фронт, а в частини забезпечення або в ТЦК і СП.

При цьому право на відстрочку регламентується Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Отримати законне звільнення від служби в армії можуть такі категорії громадян:

– заброньовані органами влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами та організаціями (в установленому Кабінетом Міністрів порядку);

– визнані особами з інвалідністю чи непридатними до служби;

– багатодітні батьки (троє та більше дітей молодше 18 років);

– батьки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;

– жінки та чоловіки, опікуни та прийомні батьки з дитиною з інвалідністю до 18 років;

– жінки та чоловіки з повнолітньою дитиною з інвалідністю І чи ІІ групи;

– зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками чи дружини (дружина);

– опікуни недієздатних осіб, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І чи ІІ групи;

– народні депутати;

– студенти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти на денній чи дуальній формі навчання;

– наукові та науково-педагогічні працівники вузів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, шкільні вчителі, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки;

– жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, рідний брат чи сестра) загинули чи зникли безвісти під час АТО, будучи військовослужбовцями, безпосередніми учасниками АТО чи працівниками підприємств та установ , які залучалися до забезпечення АТО.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні