Церковне свято 1 грудня: що не можна робити в день святого Наума

1
Церковне свято 1 грудня: що не можна робити в день святого Наума
1 грудня за новим церковним календарем згадують святого Наума - одного з 12 малих пророків. У народному календарі - Наумів день.

Про це пише Уніан.

1 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
1 грудня (14 грудня за старим стилем) - день пам'яті святого Наума, одного з 12 малих пророків і покровителя людей, які займаються розумовою працею.

Наум жив у VIII-VII століттях до н.е. в Ізраїлі. Про нього збереглося мало інформації. Відомо, що він входить до числа 12 малих пророків - старозавітних авторів книг пророцтв. Малими пророків називають тому, що обсяг їхніх книг менший, ніж ті, які написані чотирма великими пророками - Ісаєю, Єремією, Єзекіїлем і Даниїлом.

Основна частина пророцтв Наума розповідає про загибель головного міста ассірійців - Ніневії, яких Господь покарав за ідолопоклонство, розпусту і чаклунство. Напередодні цього ніневійці покаялися, почувши про пророцтво ще одного малого пророка Іони. Але незабаром повернулися до колишнього способу життя, за що й були покарані.

Наум передбачив, що буде фатальна повінь. Так і сталося: спочатку Ніневію оточили війська мідійського і вавилонського царів і тримали в облозі три роки. Але потім стався розлив річки Тигр, вода підмила стіни міста, війська увірвалися в Ніневію і зруйнували її. Цар Ніневії Сарданапал, розуміючи, що врятуватися не вдасться, наказав розпалити велике багаття - туди кинули царські скарби, і він сам ступив у вогонь.

Свято 1 грудня за старим стилем - день пам'яті мучеників Платона і Романа. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 18 листопада.

Про що говорять прикмети на 1 грудня

За прикметами дня дивляться, якою буде погода взимку:

погода сувора цього дня - уся зима буде холодною;

у будинку з'явився комар або муха - буде відлига;

ворони гуляють по землі - до потепління;

кола навколо місяця - скоро буде мороз.

У народному календарі 1 грудня - свято Наумів день, Наум Грамотник. За старих часів у цей час у дітей починалося навчання.

Що не можна робити 1 грудня
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сваритися і лаятися;

порушувати правила посту;

відмовляти в допомозі та милостині.

За народними прикметами цього дня не слід хвалитися успіхами в навчанні, а також хвалити за успіхи - вважається, що після таких похвал людині навчання буде даватися важко. Ще одна заборона дня, яка дійшла і до нашого часу - не можна їсти під час читання, можна "заїсти" розум.

Що можна робити 1 грудня
Святому пророку Науму моляться в складних ситуаціях, просять допомоги в навчанні, сімейних справах. За старих часів цього дня йшли до храму всією сім'єю - вважалося, що помолившись у день пам'яті пророка, можна отримати благословення на навчання.

Традицією цього дня було дарувати подарунки вчителям, щоправда, тоді подарунки були трохи іншими, ніж сучасні - вчителеві підносили коровай або вручали щось ще їстівне.

День Наума - гарний час для починань, усе, розпочате сьогодні, буде успішним.

Тим, хто дотримується посту, цього дня належить сухоїдіння. Раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

1 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Дмитро, Наум, Порфирій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
1 грудня в Україні іменини Романа
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні