Церковне свято 3 грудня: що важливо зробити, щоб залишити нещастя в минулому

0
Церковне свято 3 грудня: що важливо зробити, щоб залишити нещастя в минулому
3 грудня за новим церковним календарем згадують святого Іоанна Мовчальника, єпископа Колонійського. У народному календарі - Івана Мовчальника.

Про це пише Уніан.

3 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
3 грудня (16 грудня за старим стилем) - день пам'яті святого Іоанна Мовчальника.

Іоанн жив у V столітті в місті Нікополі Вірменському. Він із дитинства вивчав Святе Письмо і, коли після смерті батьків отримав у спадок землю, то побудував там церкву на Ім'я Пресвятої Богородиці. Разом із десятьма ченцями Іоанн і жив при храмі протягом 10 років. Коли юнакові було 28, жителі сусіднього міста Колонії попросили зробити Іоанна своїм єпископом - так він був висвячений у сан і протягом 10 років керував церквою.

Пізніше правителем Вірменії став Пазиник - він був родичем Іоанну, але, тим не менш, став втручатися у справи церкви. Єпископ, не бажаючи вступати в чвари, таємно покинув країну і поїхав до Єрусалима. Там він оселився в монастирі преподобного Сави Освяченого, як простий послушник. Іоанн багато працював, брався за найважчу працю. Бачачи його старанність, Сава вирішив висвятити Іоанна в пресвітери. Тоді єпископу довелося розповісти патріарху Єрусалимському Іллі свою таємницю. Патріарх благословив Іоанна на подвиг мовчання, і той вирушив жити в пустелю. За переказами, там святого захищав лев від сарацинів. Пізніше ігумен Сава вмовив Іоанна повернутися в монастир, і всі дізналися про те, що він - єпископ.

Іоанн Мовчальник провів у Лаврі преподобного Сави Освяченого 66 років. За молитвою святого відбувалося багато чудес - він умів читати думки, зцілював хворих і біснуватих, рятував від загибелі тих, хто закликав його ім'я, а з насіння смоковниці, яке святитель кинув у сухий ґрунт, виросло чудове дерево і принесло плоди. Помер преподобний Іоанн Мовчальник у віці 104 років.

Свято 3 грудня за старим стилем - день пам'яті архієпископа Константинопольського Прокла, преподобного Григорія Декаполіта. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 листопада.

Про що говорять прикмети на 3 грудня
Прикмети дня говорять про погоду, яка буде найближчим часом і влітку:

снігопад зранку - вдень буде ясно і сонячно;

якщо цього дня заспіває снігур, а сорока сховається під дах - скоро почнеться хуртовина;

цілий день йде сніг - до заморозків, а якщо вигляне сонце - до потепління.

У народному календарі 3 грудня - свято Івана Мовчальника. Вважається, що яка погода цього дня - така ж буде 3 червня.

Що не можна робити 3 грудня
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

лаятися, особливо з близькими - сварки триватимуть весь рік;

давати обіцянки;

відмовляти в допомозі та милостині.

Одна із заборон цього дня - не можна багато говорити, навіть молитися краще не вголос, а "про себе".

Що можна робити 3 грудня
У святого Іоанна просять про одужання для себе і близьких. Цього дня потрібно якомога менше говорити - вважається, хто весь день промовчить, той наступного року позбудеться невдач. Якщо ж не говорити не виходить, то потрібно зважувати кожне слово.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з маслом, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

3 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Варвара, Георгій, Іван, Микола, Сава, Федір, Кирило.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні