Церковне свято 9 грудня: що не можна робити жінкам на Зачаття Богородиці

0
Церковне свято 9 грудня: що не можна робити жінкам на Зачаття Богородиці
9 грудня за новим церковним календарем відзначають велике свято - Зачаття Пресвятої Богородиці та згадують святу Анну, матір Діви Марії, яка подарувала світу Ісуса Христа. У народному календарі - Анна Темна.

Про це пише Уніан.

9 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
9 грудня (22 грудня за старим стилем) вшановують пам'ять святої Анни - матері Діви Марії, а день приурочений Зачаттю Пресвятої Богородиці.

Анна жила в I столітті до н.е. і була родом із сім'ї священика. Вважається, що вона народилася у Вифлеємі, коли виросла, то вийшла заміж за Іоакима. Вони дуже хотіли мати дітей, але їх не було у подружжя протягом 50 років. Відомий випадок, як Йоакиму навіть заборонили під час великого релігійного свята принести жертву Богові через те, що в нього немає дітей. Засмучений чоловік пішов у пустелю і став там старанно молитися. Там йому ангел і приніс благу звістку - незабаром у них із дружиною буде дочка. Цю ж новину ангел розповів і Анні: "...ти народиш Дочку благословенну. Заради Неї благословляться всі роди земні. Через Неї дасться спасіння всьому світу...". Іоаким поспішив додому і зустрів біля Золотих воріт Єрусалима Анну, яка йшла йому назустріч - ця сцена зображена і в іконографії.

Так і сталося. На 15 день після народження дівчинки їй дали ім'я - Марія. Анна була турботливою й уважною та турботливою мамою. Коли Іоаким вирішив присвятити доньку Богові, то Анна вмовила його почекати, поки доньці не виповниться три роки. У три роки Марію ввели в Єрусалимський храм, де вона і залишилася як вихованка.

Через 5-6 років після цього Іоаким помер, за преланією на той час йому було 80 років. Через два роки померла і свята праведна Анна, у віці 79 років. Хоча є й інша версія, католицька: згідно з нею Анна прожила набагато довше і навіть допомагала Марії доглядати за маленьким Ісусом.

Похована була свята Анна в Єрусалимі, а за часів імператора Юстиніана II (близько 710 року) мощі її та мафорій (покривало) перенесли до Константинополя. Зараз частинки святих мощей перебувають у різних церквах по всьому світу.

Свято 9 грудня за старим стилем - освячення церкви святого великомученика Георгія в Києві. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 26 листопада.

Про що говорять прикмети на 9 грудня
За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і якою буде ця зима:

відлига в цей день - зима буде теплою;

вітер північний - до сильних заморозків;

вода в колодязі тиха й нерухома - зима буде спокійною, якщо брижі на воді - то з завірюхами й хуртовинами;

вода з'явилася на поверхні льоду - скоро потеплішає.

сніг лягає буграми - до гарного врожаю.

У народному календарі 9 грудня - свято Анна Темна, Анна Зимова. За старих часів цього дня намагалися всіляко оберігати жінок, особливо - вагітних.

Що не можна робити 9 грудня
Зачаття Пресвятої Богородиці вважається жіночим святом, тому низка заборон пов'язані з жінками. Що сьогодні не можна робити:

працювати жінкам і змушувати їх працювати - вважається великим гріхом;

прати, прибирати, займатися рукоділлям;

відмовляти в допомозі та милостині;

порушувати правила посту.

За народними прикметами цього дня вагітним не можна розпалювати вогонь і брати в руки гострі предмети, інакше пологи будуть важкими. Також не радили їм залишати будинок без потреби.

Що можна робити 9 грудня

Цього дня добре піти до храму жінкам і помолитися святій Анні.

Праведну Анну вважають покровителькою шлюбу і породіль, бідняків, робітників, домогосподарок. Святій моляться про те, щоб Бог дав дітей, про легкі пологи, здоров'я немовлят, сімейне щастя, вирішення сімейних негараздів.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

9 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Степан, Володимир, Олександр, Анна.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні