У якому віці можуть мобілізувати українських чоловіків

0
У якому віці можуть мобілізувати українських чоловіків
В Україні триває повномасштабна війна, через яку оголошена загальна мобілізація 2023. На даний момент військовозобов'язаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років, але не всі вони підлягають призову. А для спрощення обліку призовників в Україні запровадили електронний реєстр військовозобов'язаних.

Про це пише УНІАН.

З якого віку мобілізація в Україні
В Україні був прийнятий закон, який вказує, кого мобілізують за віком. У ньому встановлюється призовний вік чоловіків 25 років для тих, хто не має військового досвіду. Це означає, що чоловіків віком від 18 до 24 років мобілізувати не можуть, якщо вони раніше не воювали. Однак вони можуть проходити службу за контрактом.

Тому відповідь на запитання «чи можуть чоловіків мобілізувати до 25 років» - негативна, якщо вони не мають бойового досвіду. Такий заклик можна оскаржити у суді. Проте видати повістку на вулиці їм можуть, і це буде легально. Повістка не дорівнює мобілізації на фронт, а потрібна для оновлення бази даних про призовників.

Який вік не підлягає мобілізації
Про те, який вік чоловіків підлягає мобілізації в Україні, розповіли «Факти» з посиланням на адвоката Ростислава Кравця. Адвокат зазначає, що служити в ЗСУ можуть навіть деякі чоловіки старше 60 років.

Для чоловіків, які проходили службу і мають військово-облікову спеціальність, встановлюється різний граничний вік служби. Все залежить від звання.

Рядовий, молодший сержантський і старшинський склад на контракті мають граничний вік служби 45 років.

Старший сержантський і старшинський склад на контракті - 50 років.

Вищий сержантський і старшинський склад на контракті - 55 років.

Молодший офіцерський склад - 45 років.

Військовослужбовці старшого офіцерського складу, наприклад, майори і підполковники, можуть служити до 50 років, а полковники капітани 1 рангу - до 55 років.

Вищий офіцерський склад має граничний вік служби 60 років.

Вищий офіцерський склад може служити до 65 років.

Адвокат зазначає, що граничний вік при загальній мобілізації становить 60 років для всіх категорій військовозобов'язаних. Це означає, що після досягнення 60 років чоловіка не можуть мобілізувати. Але вищий офіцерський склад може служити в ЗСУ до 65 років за власним бажанням.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні