Яким може бути новий закон про мобілізацію в Україні

0
Яким може бути новий закон про мобілізацію в Україні
Народна депутатка від партії "Слуга народу" Мар’яна Безугла оприлюднила основні зміни нового законопроекту щодо мобілізації з урахуванням пропозицій головнокоманчувача ЗСУ Валерія Залужного.

Основні моменти опубліковано на її сторінці в Facebook, пише Апостроф.

Призовний вік по мобілізації планують ввести з 25 років (замість 27 років зараз). Відстрочку та право на звільнення мають особи з інвалідністю 1-2 групи (поки 2 групу залишили) та ті, хто мають троє і більше дітей. Також право на відстрочку та звільнення мають громадяни у випадку, якщо двоє військовослужбовців мають дитину: один має відстрочку і право на звільнення (чоловік або жінка). Тобто, якщо жінка вирішує піти на військову службу, то чоловік таким чином може отримати відстрочку.

Окрім цього звільнення від служби можливе: якщо у сім’ї особа неповнолітня з інвалідністю; якщо повнолітня недієздатна дитина з інвалідністю / дружина або чоловік / батьки дружини або чоловіка 1-2 групи (при цьому особа з інвалідністю сама обирає кому відстрочка); опікуни особи з інвалідністю 1-2 груп, яка визнана в судовому порядку недієздатною; вагітні жінки та жінки в декреті; лише діючі нардепи (всіх колишніх прибрали), обрання депутатом – підстава для звільнення; жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час АТО або відсічі збройної агресії проти України.

Відстрочка, але не підстава для звільнення стосується здобувачів послідовної вищої освіти, яким < = 30 років; науковців з вченими званням; викладачів, які працюють на повну ставку.

Не підлягають мобілізації протягом 6 місяців після звільнення строковики. Не підлягають мобілізації протягом 2 років після звільнення ті, хто був мобілізований та звільнений (крім строковиків)

Підлягають мобілізації лише за бажанням: особи, звільнені з полону, жінки.

Підставою для звільнення такоє є перебування у полоні (недобровільно); звання генерала за рішенням військового керівництва; особи, які прослужили під час дії воєнного стану 36 місяців; особи, які уклали короткостроковий контракт під час мобілізації (особи 18-24 роки, крім осіб офіцерського складу).

У законопроекті право на відстрочку при постановці на військовий облік скасовано для держслужбовців, правоохоронців, прокурорів, та ДВС.

Окрім того, вводиться базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах та вводиться базова військова служба за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку.

На військовий облік мають стати усі громадяни України 18-60 років. Військовий облік за кордоном визначає КМУ.

Серед нових обов'язків громадян: надати дані про місце проживання (перебування) роботодавцю; пройти медогляд під час мобілізації; самостійно з’явитися в ЦНАП / ТЦК СП для уточнення даних; постійно носити з собою військово-обліковий документ (ВОД) під час дії воєнного стану (електронний аналог – сертифікат захисника).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні