26 грудня - Собор Пресвятої Богородиці: категоричні заборони на цей день

0
26 грудня - Собор Пресвятої Богородиці: категоричні заборони на цей день
26 грудня за новим церковним календарем православні віряни відзначають Собор Пресвятої Богородиці. У народному календарі - Бабині каші.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 26 грудня
- сороки ходять по снігу - буде тепло;
- сонце цього дня - січень буде ясним і морозним;
- яка погода цього дня і 11 наступних днів - така буде кожен місяць прийдешнього року;

У народному календарі 26 грудня - свято Бабині каші. Цього дня заведено дякувати не тільки Діві Марії за народження Спасителя і святим, які оберігали Її та Немовля, а й вшановувати породіль і тих, хто допомагає матерям під час народження дітей - акушерів, а за старих часів - повитух.

Що не можна робити 26 грудня
- лаятися, сперечатися, бажати зла;
- пліткувати;
- відмовляти в допомозі, особливо - у проханнях вагітним;
- займатися важкою фізичною працею.

За народними повір'ями цього дня не варто також виносити з дому сміття, мотлох, викидати розбитий посуд або інші непотрібні речі - вважається, що це може принести нещастя.

Що можна робити 26 грудня
На свято Собор Пресвятої Богородиці добре піти в храм на службу, а якщо немає такої можливості, то помолитися вдома. У Діви Марії просять захистити від будь-яких бід і негараздів, моляться за мир у сім'ї та на землі, кохання, за зцілення та здоров'я дітей і близьких, а також звертаються зі словами подяки.

У це свято вперше стрижуть діток, яким виповнився рік - щоб вони росли здоровими і не боялися труднощів. Для цього також піднімали дітей вище голови. За старих часів цього дня жінки пекли пироги - частину несли до церкви, частину роздавали породіллям і бабкам-повитухам. Дарували повитухам й інші частування, а також приводили діток, щоб їх благословили.

26 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Дмитро, Михайло, Марія, Юхим, Григорій, Давид.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні