Де рф утримує тисячі цивільних українців

0
Де рф утримує тисячі цивільних українців
У колоніях та ізоляторах в РФ та на окупованих територіях утримують тисячі українців, яких ув'знювали без звинувачень, слідчих дій, судів та строку звільнення. Знайти їх фактично неможливо.

Про це йдеться в розслідуванні російської служби BBC, пише ТСН.

"Час, місце та підстава "затримань" українців (російськими. – Ред.) військовими найчастіше ніде формально не зафіксовано, кримінальні чи адміністративні справи не порушено, розслідування не ведеться... Людина просто зникає. І навіть знайти його в цій системі, не говорячи вже про те, щоб витягнути з неї, дуже складно", – йдеться у статті.

У кращому разі Міноборони РФ визнає факт того, що такі люди перебувають на території Росії, але відмовляється допустити до них адвокатів та родичів "до закінчення заходів з перевірки".

Як тільки ЗСУ проводить контрнаступальні операції, окупанти затримують там цивільних українців "за протидію спеціальній воєнній операції", каже Анастасія Пантелєєва, аналітик російської "Медійної ініціативи за права людини".

"Людину можуть заарештувати за те, що у неї вікна в будинку виходять на потенційно важливу для російських військових ділянку. І якщо його обстрілюють, то у коригуванні вогню звинувачують того, хто живе поряд", – каже Пантелєєва.

Наприклад, у листопаді 2023 року, після того, як ЗСУ закріпилися на лівому березі Дніпра, стало відомо про нові викрадення українців на окупованому лівобережжі Херсонщини.

Погрози і катування
BBC розповідає кілька історій громадян України, захоплених у російський полон.

"Якось сказали підняти ноги з п'ятами нагору. Я відмовився. Мені приставили автомат до геніталій та дали вибір. Я, звісно, вибрав ноги. Вони взяли дві гумові палиці та били дуже довго ними по п'ятах. Якщо я опускав ноги, змушували їх знову піднімати. Якщо вони опускалися, били по голові та спині", – розповів 29-річний Антон Ломакін з Херсона, який сам пройшов через полон.

Скільки цивільних українців у полоні РФ
У розслідуванні склали список СІЗО і виправних колоній, у яких утримуються українські громадяни – 34 заклади на території 17 регіонів РФ та два СІЗО в окупованому Сімферополі.

Також їх утримують у в’язницях так званих "ДНР", "ЛНР" та на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на листопад 2023 року, у російському полоні перебувають 4337 українців. З них 3574 особи — це військові, 763 особи — цивільні.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів, що в рамках усіх обмінів полоненими, додому повернулися понад 140 цивільних українців. За його словами, людей, що пропали безвісти на окупованих територіях, може бути 25 тис.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні