У ГУР розповіли, що може переламати ситуацію на фронті

0
У ГУР розповіли, що може переламати ситуацію на фронті
Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що в 2024 році Сили оборони готові до рішучих дій у війні з Росією, але вони великою мірою залежать від кількості західної підтримки. Тим, хто за кордоном "втомився" від України, він нагадав, що Кремль воює проти НАТО, тож і їм доведеться боротися з окупантами, якщо вони підійдуть до їхніх територій.

Про це голова ГУР розповів в інтерв’ю виданню Le Monde, пише OBOZ.UA.

Під час нього обговорювалися дії держави-агресора минулого року, нинішнє його становище, а також фактори, які можуть переламати ситуацію на полі бою.

За словами Буданова, посилені ракетні удари з боку РФ були спричинені бажанням ворога оголосити 2023 рік "переможним", проте реальних воєнних успіхів у нього не було. Разом із тим ці удари показали, що в російських ракет є низка недоліків, зокрема, вони часто промахуються.

"Ми негайно ж відправили їм нашу відповідь. Ціллю були їхні військові об’єкти. Якщо порівнювати з попередніми роками, то з кінця літа 2023 року спостерігаємо збільшення кількості виготовлених Росією боєприпасів. Водночас відзначаємо зниження якості цих снарядів", – пояснив керівник воєнної розвідки.

Він додав, що інтенсивне застосування безпілотників із обох боків зумовило неможливість проведення як російських, так і українських наступальних операцій. Ще один фактор – щільність мінних полів, якої не було з часів Другої світової війни.

З боку України, каже Буданов, вирішенням цієї проблеми стала би наявність більшої кількості електронних засобів протидії. А для розмінування задля звільнення територій захисникам необхідне спеціалізоване обладнання.

У 2023-му, продовжив він, Сили оборони закріпили контроль над північною частиною Чорного моря та газовидобувними платформами. Завдяки цьому, морські експортні коридори, які дуже важливі для економіки нашої держави, знову функціонують, навіть попри ризики.

"Ми регулярно атакуємо військовий флот і портові споруди ворога, тож росіянам поспіхом довелося перекидати все на південний схід. Вони намагаються створити військово-морську базу в Очамчире на окупованій території Грузії", – зазначив Буданов.

Також у 2023 році відбулися перші українські висадки на територію тимчасово окупованого Криму, хоча дехто вважав їх неможливими. За словами голови ГУР, це дає надію – особливо українцям на півострові, які уже 10 років живуть під російською окупацією, і багато хто з них уже почав опускати руки.

"Усі думали, що в Москви сильна армія, але слабка економіка. Виявилося, що навпаки. Армія слабка. Економіка Росії може бути слабкою, але країна аж ніяк не голодує. З такими темпами вона може протриматися доволі довго", – вказав керівник ГУР.

Він підкреслив, що нинішніх західних санкцій проти РФ недостатньо. Вони повинні були б зачепити основні сектори економіки країни-агресора – енергетику, металургію і фінансову систему загалом.

У 2024-му, додав Буданов, Україні потрібно більше снарядів і артилерійських систем. Йдеться не лише про сучасні технології, адже ЗСУ цікавить усе – включно зі старими системами, які вже не використовуються. Важлива в цьому питанні саме кількість наданого озброєння і техніки.

"Тим, хто за кордоном вважає, що "втомився" від України, доведеться піклуватися про московитів, коли вони прийдуть займати їхні території. Держава-агресор Росія веде війну не лише проти України, а й проти НАТО, про що з самого початку твердить їхня пропаганда", – нагадав він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні