З вокзалу на заході України мобілізували 19-річного студента

0
З вокзалу на заході України мобілізували 19-річного студента
19-річного хлопця, якого у березні 2022 року представники ТЦК забрали просто з вокзалу в Ужгороді, визнали незаконно мобілізованим. Але на це пішло 1,5 року.

Про випадок розповіли Українській Гельсінській спілці з прав людини.

Хлопець навчався на денній формі в одному з харківських університетів. У березні 2022 року Володимир евакуював з Харкова до Ужгорода свою маму. На вокзалі хлопця зустріли представники поліції та ТЦК, які супроводили його до військкомату. Дорогою Володимир розповів їм про те, що він навчається в університеті на денній формі та показав свій студентський квиток.

Проте ТЦК вніс хлопця до списку військовозобов’язаних і направив до військової частини. Командир військової частини, своєю чергою, зарахував Володимира до особового складу і призначив кулеметником.

«Йому спочатку в ТЦК сказали, що він може надати військовій частині документи, які підтверджують його статус студента, й що після цього його звільнять. Володимира ж мобілізували за один день і формально навіть документів про проходження ВЛК не надали. Але такої підстави для звільнення з військової частини, як навчання, немає. Тобто йому одразу сказали неправду», – стверджує адвокат Роман Лихачов.

Суд затягнувся на півтора року. Серед відповідачів справи були і Ужгородський РТЦК, і військова частина, до якої призвали Володимира. За весь час відбулося шість засідань.

«Проблема законодавства ще в тому, що коли незаконно мобілізують осіб, які мають право на відстрочку, військова частина не може їх самостійно звільнити, навіть якщо бачить порушення з боку ТЦК. Їхнє звільнення може відбутися тільки у судовому порядку. Тобто людина повинна йти до суду і доказувати, що дії ТЦК незаконні. Цей процес, як у випадку Володимира, може затягнутися», – говорить адвокат.

З його слів, подібні дії або бездіяльність можуть призвести до смерті людини на фронті за час, коли справа розглядається у суді.

До свого звільнення Володимир прослужив півтора року, воював кулеметником. За цей час хлопця відрахували з навчального закладу. За рішенням суду, хлопця виключили зі списків особового складу та звільнили з військової служби. Суд задовольнив позов частково та постановив виплатити компенсацію у розмірі 50 тисяч гривень.

Наразі хлопець планує поновитися в університеті і закінчити навчання. У 21 рік він має посвідчення учасника бойових дій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні